Wat is polyester viscose?

Wat is polyester viscose?

Wanneer je op het etiket van een kledingstuk kijkt, dan staat er aangegeven welke stof in hoeveel percentages is gebruikt. Dit is belangrijke informatie, aangezien elke stof weer voor- en nadelen heeft. Wat is bijvoorbeeld polyester viscose? Vandaag legt GENTS tot in detail uit waar dit materiaal van gemaakt is, waarom het ‘polyester viscose’ heet en wat je nog meer moet weten. 

Tijdens het aanschaffen van nieuwe kleding werp je vanzelfsprekend even een blik op de specificaties. Waarom doe je dat? Onder andere om de maat te checken zodat je weet hoe het kledingstuk in kwestie zal vallen. Bovendien staat altijd aangegeven van welk materiaal het item gemaakt is. Maar weet je eigenlijk wel waar al die termen voor staan? Tegenwoordig is bijvoorbeeld polyester viscose een populair materiaal voor kleding. Is dat een natuurlijk stof of een kunstmatige variant? GENTS geeft vandaag antwoord op al je vragen omtrent dit materiaal. Aangezien een aantal kledingstukken van ons ook bestaan uit polyester viscose (PV), weten wij precies wat voor materiaal het is. Deze kennis delen we graag met jou!

Polyester viscose als stof

We vallen gelijk met de deur in huis. Wat is polyester viscose? Het is een gemengd weefsel van het kunstmatige polyester en het natuurlijke viscose. De naam geeft dus in feite al aan wat voor stof het is: polyester en viscose, dus polyester viscose. Om te begrijpen wat voor stofje dit is, moet je wel eerst weten wat voor materialen polyester en viscose zijn. Denk hierbij aan de samenstelling, eigenschappen en andere belangrijke informatie. 

Polyester

Al jarenlang wordt dit materiaal gebruikt in textiel en andere producten. Uiteraard is het kunststof polyester van vroeger niet vergelijkbaar met het polyester dat nu in kleding wordt verwerkt. Wanneer polyester wordt ingezet voor textieltoepassingen, dan worden de versponnen garen doorgaans ingezet als bijmenging. Zo wordt polyester regelmatig toegevoegd aan kleding die niet mogen kreuken. De polyester en polyamide stoffen zijn namelijk nagenoeg kreukvrij. Daarnaast houdt dit materiaal langer de kleur vast. Hierdoor blijft kleding met polyester erin langer mooi. Bestaat een kledingstuk geheel uit polyester of een andere synthetische stof? Dan is de kans groot dat je erg gaat zweten, omdat deze stoffen slecht of niet ademen. Vandaar dat polyester vaak wordt vermengd met andere materialen. Polyester viscose is daar een goed voorbeeld van.

Viscose

Een stroperige, organische vloeistof - dat is in het kort viscose. Deze vloeistof wordt gewonnen uit hout of katoen. Vervolgens ondergaat de geëxtraheerde pulp een behandeling. Het resultaat is het materiaal ‘viscose’. De stof zelf is erg dun en flexibel. Hierdoor is kleding gemaakt van viscose prettig om te dragen, maar is de kans op scheuren tevens erg groot. Daarom bestaan kledingitems doorgaans niet enkel uit viscose. Het komt vaker voor dat dit materiaal een onderdeel is van een gemengd weefsel, zoals polyester viscose.

Waarom polyester viscose?

Door polyester met viscose te mengen, ontstaat er een stof die pluspunten heeft van beide materialen. Daarom gebruikt GENTS dit materiaal voor bepaalde kledingstukken. Een item gemaakt van polyester viscose is namelijk kreukvrij en kleurvast. Daar komt nog eens bij dat de kledingstukken van dit materiaal ademen. Dat wil zeggen dat je minder snel of hard zweet met een overhemd van polyester viscose, dan met een hemd die volledig bestaat uit synthetische stoffen. Het is daarom altijd een goed idee om even het etiket of de specificaties van een kledingstuk te checken voordat je het aanschaft. Zo weet je precies waar je aan begint. 

Wolf in schaapskleren: micro kamgaren

Tegenwoordig komt het ook voor dat producenten het gebruikte materiaal een ‘nieuwe’ naam geven. Dan gaat het vaak om een wolf in schaapskleren. Neem bijvoorbeeld micro kamgaren. Dat klinkt veelbelovend, maar wat is micro kamgaren? Eigenlijk is het een loze term. ‘Micro’ betekent namelijk klein. Daarnaast is de definitie van ‘kamgaren’ simpelweg een ‘soort garen’. Hierdoor staat ‘micro kamgaren’ eigenlijk voor ‘kleine soort garen’. Dat vertelt je nog steeds niets. Micro kamgaren is dus geen duidelijke of informatieve naam zoals polyester viscose. 

Dus wat is micro kamgaren? Het korte antwoord: plastic. Micro kamgaren is eigenlijk een dikdoenerige naam voor 100% synthetische stoffen. Dus bijvoorbeeld 100% polyester. In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt. Toch? Daarom adviseert GENTS eerder polyester viscose dan micro kamgaren. Uiteraard ben je vrij om je eigen mening over micro kamgaren en polyester viscose te vormen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE TRENDS, EVENTS EN SPECIALE AANBIEDINGEN