Etiquette

Gala Etiquette

Een deftig feest waarbij iedereen in galakleding verschijnt: dat is natuurlijk een gala. Dit type evenement is vooral populair bij studentenverenigingen die van tijd tot tijd een gala organiseren. Wanneer je deel gaat nemen aan zo’n deftig feest, dan zijn er bepaalde regels waar jij je aan moet houden. Dit is de gala etiquette. Helaas wordt de gala etiquette niet altijd strikt nageleefd tegenwoordig. Dat komt deels omdat een aantal richtlijnen van de etiquette mores, ofwel ongeschreven regels zijn. Om te voorkomen dat je een behoorlijke faux pas begaat, is het wel zo verstandig om in ieder geval te weten welke regels gelden voor een gala. Weet je niets over de gala dresscode en etiquette? GENTS legt alles hieronder uit!

Voor het gala

In tegenstelling tot veel andere feesten heeft een gala zelfs voordat het begint al bepaalde richtlijnen die je moet volgen. De gala etiquette start namelijk met het regelen van een date. Het is namelijk gebruikelijk dat de heer de dame vraagt, tenzij het een schrikkeljaar is. Dan zijn de rollen omgedraaid en hoort de dame de heer te vragen. 

Zo vraag je een date voor het gala

Een date nodig je niet zomaar uit voor een gala. Er zijn duidelijke gala etiquette voor het vragen van een date. Zo hoort de heer een blauwe brief te schrijven met zilveren letters. In die brief vraagt de heer of de dame hem wil vergezellen. Vervolgens beantwoordt de dame door een roze brief met gouden letters te schrijven. Daarin nodigt ze de heer uit voor een kopje thee. Deze date dient als gelegenheid om te laten zien wat haar antwoord is. 

Eenmaal op bezoek kan de heer aan het gebak afleiden of de dame met hem mee wil naar het gala. Dit moment laat volgens de gala etiquette zien of er sprake is van galaplicht. Daarnaast laat het gebak ook gelijk weten waar de heer op kan rekenen. Volgens de gala etiquette kan de dame op de volgende manieren reageren:

  • Thee met niets erbij = nee, dankje voor het verzoek.
  • Thee met een koekje = ja, maar verwacht niets. We gaan als vrienden.
  • Thee met een gebakje = ja, alleen moet je me tijdens het gala ‘veroveren’ voor meer.
  • Thee met een gebakje én slagroom = ja, graag, je hebt me ‘veroverd’. 

Kleuren afstemmen volgens gala etiquette

Indien de dame laat weten dat ze de heer vergezelt, dan laat de dame volgens de gala etiquette tijdens de date ook weten wat de kleur van haar jurk is. Dit kan op verschillende manieren. Zo is het mogelijk om simpelweg de galajurk te laten zien. Het is echter volgens de gala etiquette tevens een optie om dit op een subtiele manier te doen. Zo kan de dame een boeket op tafel hebben staan in de kleur van haar jurk. De reden waarom de dame gelijk moet laten weten welke kleur ze gaat dragen, heeft te maken met een ander aspect van de gala etiquette. De heer moet namelijk corsages regelen die daarbij passen.

De juiste gala kleding

Bij een gala gelden redelijk strikte kledingvoorschriften. Zo is het volgens de gala etiquette gebruikelijk om van tevoren op de uitnodiging de dresscode te vermelden. Het kan namelijk variëren welk formeel kostuum de heer aan moet trekken. Volgens de gala etiquette is het mogelijk om black tie of white tie als dresscode te hebben. Bij een black tie dresscode moet je een smoking aan en bij white tie verschijn je in een rokkostuum. Voor dames is de keuze veel ruimer. Gebruikelijk draagt de dame een lange galajurk in een chique kleur met daaronder pumps. Let daarbij op dat de jurk wel tot aan de hak valt. 

Gala etiquette en corsage

Als extra accessoire dragen de heer en dame matchende corsages. Deze worden volgens de gala etiquette altijd verzorgd door de uitnodigende partij. Dat wil zeggen dat de heer dit doorgaans doet, tenzij het een schrikkeljaar is. Dan is het de verantwoordelijkheid van de dame. De corsage wordt volgens de gala etiquette altijd links gedragen. Daarnaast hoort de dame haar corsage ondersteboven te dragen.

Wanneer de dame door middel van een boeket tijdens de date heeft laten weten welke kleur de jurk is, dan neemt de heer vervolgens een bloem in die kleur mee. Dan kan de bloem namelijk dienen als corsage volgens de gala etiquette. Uiteraard is dit enigszins wat ouderwets. Tegenwoordig wordt er redelijk gevarieerd met corsages. Als je geheel in lijn met de gala etiquette wil doen, dan raadt GENTS alsnog een traditioneel bloemstukje aan. 

Nog wat mores van de gala etiquette

Om te garanderen dat jouw gala een succes is, geeft GENTS ten slotte nog wat extra tips. Deze gaan over het algemeen over wat mores van de gala etiquette. Zo hoor je geen horloge te dragen, want “gezelligheid kent geen tijd”. Daarnaast hoort de heer de dame altijd voor te laten gaan, met als uitzondering de trap. Dit is namelijk om ongepaste situaties te voorkomen. Ben je op het feest en wil je dansen met jouw date? Dan hoor je als heer volgens de gala etiquette een lichte buiging te maken. Als de dame ook wil dansen, dan knikt ze eenmaal het hoofd. Indien de dame de heer afwijst, dan hoort de heer even te wachten voordat hij een andere dame benadert.