Etiquette

Etiquette

Een dresscode die vaak gedragen wordt bij feesten en bruiloften die overdag plaatsvinden is de Tenue de Ville. Wat is Tenue de Ville? Dit is een dresscode voor nette maar subtiele kleding die je voornamelijk 

overdag draagt maar tegenwoordig ook 's avonds bij bruiloften gangbaar is. Deze dresscode wordt ook wel stadskleding genoemd, omdat ‘Tenue de Ville’ dan ook letterlijk “stadskledij” betekent. Wanneer je gekleed gaat volgens de bijbehorende etiquette, dan zie je er gegarandeerd netjes uit maar niet overdreven chique. Deze dresscode stamt namelijk af uit de tijd toen mode meer en meer op straat gedragen werd. Hierdoor is Tenue de Ville een van de oudste (en meest betwiste) dresscodes. Het stukje “meest betwiste” slaat op het feit dat er niet echt strenge etiquette regels zijn voor deze dresscode. Desondanks zijn er nog steeds een aantal aspecten waar je zeker rekening mee moet houden wanneer je een outfit samenstelt die moet voldoen aan deze dresscode. Deze do’s en don’ts bespreekt GENTS hieronder in detail! Als je een stadskleding outfit samenstelt voor bijvoorbeeld een bruiloft, dan moet het met andere woorden een subtiele touch hebben. Opvallende patronen, schreeuwerige accessoires horen er dus absoluut niet bij. Naast felle kleuren is ook zwart niet gebruikelijk om te dragen. Wat moet je dan wel aantrekken dat ook nog eens in lijn staat met de Tenue de Ville etiquette? 


VOLLEDIG PAK OF STIJLVOLLE COMBINATIE

Eerst de basis: wat voor pak trek je aan bij Tenue de Ville dresscode? In principe heb je twee opties. Zo kun je kiezen voor een volledig pak. Het is bij de Tenue de Ville etiquette klassiek gebruikelijk om een pak te dragen in één kleur. Rustige, effen kleuren zijn daarbij het meest traditioneel. Kies materiaal passend bij het seizoen, bijvoorbeeld een linnenlook pak in de zomer.

Wil je niet in een klassiek pak verschijnen? Dan kun je ervoor kiezen om zelf een nette combinatie samen te stellen. Wanneer je voor deze moderne optie gaat, dan is het belangrijk dat je de juiste items selecteert. Anders breek je namelijk met de Tenue de Ville etiquette. Trek een nette pantalon aan die goed past bij het door jou geselecteerde overhemd en colbert. Hierbij hoeft de pantalon niet dezelfde kleur of tint te hebben als de rest. Pas echter wel op dat je het niet te bont maakt, dat wordt zeker niet gewaardeerd. Houd het liever subtiel. Voorbeeld van een combinatie outfit met Tenue de Ville dresscode: vroeger was een lichte beige pantalon onder een donkerblauw colbert erg gebruikelijk. 


KLEUREN EN PATRONEN

Zoals je misschien al gemerkt hebt zijn kleuren en patronen (of juist het gebrek daarvan) van cruciaal belang bij de Tenue de Ville etiquette. Oorspronkelijk waren donkere, effen kleuren de beste optie voor deze dresscode. Denk hierbij aan marineblauw en donkergrijs. Inmiddels zijn de mogelijkheden op het gebied van kleur uitgebreid met modern-chique tinten. Hierdoor kun je tegenwoordig ook lichtgrijs, beige of kobaltblauw dragen. Zwart is echter taboe voor de Tenue de Ville dresscode. Met pastel- of aardetinten zit je altijd goed. Daarnaast is het belangrijk dat de kleur van het overhemd altijd lichter is dan het pak of kostuum.

Tip van GENTS: ga voor donkere kleuren als je deelneemt aan een zeer formeel evenement. 

Verder is er nog de mogelijkheid om een print te dragen. Officieel is het volgens de Tenue de Ville etiquette niet uitgesloten om patronen of prints te dragen. Desondanks raden wij van GENTS je aan om het niet te gek te maken. Zo mag een subtiel streepje of rustig ruitje wel, maar het mag niet te aanwezig zijn. Wil je er zeker van zijn dat je niet de plank misslaat bij een Tenue de Ville dresscode? Wees dan wijs en houd het redelijk basic.


TENUE DE VILLE ETIQUETTE ACCESSOIRES

Inmiddels heb je wel door dat de Tenue de Ville dresscode vooral voor netjes staat en niet al te chique. Deze etiquette geldt ook zeker voor de bijbehorende accessoires. We bespreken de accessoires van boven naar beneden. Deze dress code hoeft tegenwoordig niet per se met das gedragen te worden. Uiteraard moet de stropdas wel passen bij de kleuren van jouw pak. Daarnaast is een genuanceerd patroon of motief wel toegestaan. Hierbij geldt wel hetzelfde als voor patronen in het algemeen volgens de Tenue de Ville etiquette: maak het niet te bont. 

Een ander accessoire dat belangrijk is binnen de Tenue de Ville etiquette? De schoenen. Wat trek je namelijk onder een Tenue de Ville outfit aan? GENTS raadt je aan om voor brogue leren schoenen te gaan. Dit zijn nette herenschoenen gemaakt van echt leer met subtiele perforaties die een motief vormen. Ook glad leren schoenen kun je prima dragen. De voorkeur ligt in ieder geval bij schoenen compleet met veter. Welke kleur schoenen je aantrekt, is afhankelijk van de kleur van jouw riem. Volgens de Tenue de Ville etiquette moeten de schoenen namelijk afgestemd zijn op de riem. Om jouw outfit compleet te maken trek je tevens een onopvallend paar sokken aan.