Etiquette

Black tie Etiquette

De smoking is een formeel avondkostuum dat gedragen wordt op gelegenheden waarbij ‘black tie’, ‘formele avondkleding’ of ‘cravate noire’ de dresscode is. In Duitstalige landen staat dit kostuum weliswaar bekend onder de naam ‘smoking’. Daarentegen hebben ze het in de Verenigde Staten over een ‘tuxedo’ en in Engeland over een ‘dinner jacket’ wanneer ze dit formele kostuum bedoelen. Zoals bij alle formele kostuums geldt, moet je de smoking volgens bepaalde etiquette dragen. GENTS legt je daarom haarfijn uit wat de exacte black tie etiquette is.


Twee- of driedelig kostuum

We beginnen eerst globaal. Volgens de black tie etiquette is een smoking een twee- of driedelig kostuum. Zo bestaat een smoking uit een smoking colbert, een smoking pantalon en natuurlijk het smoking overhemd. Per individueel kledingstuk gelden er weer specifieke regels met betrekking tot de black tie etiquette. Daarnaast zijn er ook diverse accessoires die absoluut wel of niet mogen. Voordat we daar dieper op ingaan, zullen we eerst de black tie etiquette per kledingstuk behandelen. Daarna geven we uitgebreid uitleg over het belang van de juiste accessoires. Bovendien behandelen we ook even een uitzondering op de regel.

Smoking colbert

Bij een smoking hoor je een smoking colbert oftewel een dinner jacket te dragen. Dit is volgens de black tie etiquette een zwarte jas met satijnen revers. Het is belangrijk dat het colbert van een smoking gemaakt is van hoogwaardig materiaal. De jas is namelijk de blikvanger van het kostuum. In lijn met de black tie etiquette is de smoking colbert verkrijgbaar in twee stijlen. Het verschil zit in de wijze waarop de kraag uitgesneden is. Zo is er de shawlkraag. Hierbij heeft het jasje een klassieke uitsnede met een dikkere kraag. Als je het ziet doet de kraag je denken aan een shawl. Daarnaast is er nog de variant waarbij de kraag uitloopt in een punt. Doordat de kraag altijd gemaakt is van satijn, valt het direct op dat je een smoking colbert in handen hebt.

Smoking overhemd

Onder een smoking colbert draag je volgens de black tie etiquette een bijpassend overhemd. Niet ieder overhemd is geschikt. Bij een smoking draag je in lijn met de black tie etiquette een traditioneel wit smokinghemd. Zo’n speciaal overhemd voor een smoking herken je eenvoudig aan een paar karakteristieke kenmerken. Zo is een smoking overhemd voorzien van dubbelgeslagen manchetten met manchetknopen, een geplisseerde voorkant en eventueel een blinde sluiting. Het smoking overhemd is verkrijgbaar met een platte kraag, kentkraag of een vadermoordenaar kraag. Natuurlijk draag je een smokinghemd geheel in lijn met de black tie etiquette op een smoking pantalon.


Smoking pantalon

Niet iedere zwarte broek kun je dragen onder een smokinghemd en dinner jacket. Een smoking pantalon is namelijk speciaal ontworpen voor dit formele kostuum. Wanneer je gekleed moet gaan in black tie etiquette, dan heb je een smoking broek nodig. Een echte smoking pantalon is eenvoudig te herkennen aan de buitennaad. Deze is namelijk afgewerkt met een enkele galon. Een galon is in feite een smalle strook van satijn die zichtbaar is in het zijaanzicht van de pantalon. Verder is het belangrijk dat je altijd zwarte kousen onder een smoking draagt. Dit voorkomt namelijk dat er huid zichtbaar zal zijn wanneer je zittend plaats neemt. Dat is immers niet toegestaan volgens de black tie etiquette. Zo mag je tevens geen riem dragen. Heb je wel ondersteuning nodig voor een optimale pasvorm van de pantalon? Dan is het volgens de black tie etiquette wel toegestaan om bretels te dragen, mits deze niet zichtbaar zijn.

Smoking accessoires

Een formeel kostuum heeft naast speciaal ontworpen kledingstukken tevens kenmerkende accessoires. Zo vereist de black tie etiquette dat je een zwarte vlinderdas draagt compleet met matchende manchetknopen en een wit pochet. Wanneer je echt de puntjes op de i wilt zetten, dan kun je een cumberband dragen van hetzelfde materiaal als het jasje en de vlinderdas. Dit is echter niet verplicht volgens de black tie etiquette. Daarentegen is het wel een vereiste om zwarte lakschoenen te dragen onder een smoking. Al deze smoking accessoires zorgen samen voor een overweldigend effect.

Black tie etiquette in de buitenlucht

Ben je uitgenodigd voor een formeel evenement in de buitenlucht en is de dresscode ‘black tie’? Dan moet je goed opletten welk smoking colbert je aantrekt. Er is namelijk een uitzondering op de black tie etiquette van het dinner jacket. ‘s Avonds tijdens formele gelegenheden in de buitenlucht moet je namelijk een wit smoking colbert dragen. Dit jasje moet daarbij wel echt wit of ecru zijn, anders breek je alsnog met de black tie etiquette.