Etiquette

Smart Casual Etiquette

Niet iedere dresscode of etiquette is even concreet afgebakend. Een goed voorbeeld hiervan is Smart Casual. Deze dresscode is redelijk lastig te definiëren. Een outfit in lijn met Smart Casual etiquette is voornamelijk een casual outfit met een chique ofwel ‘smart’ randje. Hierdoor ben je dus redelijk vrij. Hoe zorg je er dan alsnog voor dat jouw outfit overeenkomt met de Smart Casual etiquette? Er zijn gelukkig een aantal concrete handvaten die wij graag met je delen zodat je niet een faux pas begaat. Hieronder bespreekt GENTS hoe je deze dresscode en bijbehorende etiquette moet interpreteren. Gewapend met deze kennis zie jij er gegarandeerd netjes en goed uit!

Kleding met een slimme twist

In essentie staat Smart Casual als dresscode voor algemeen netjes, comfortabele kleding en een slimme twist. Doorgaans kom je deze dresscode tegen binnen de werksfeer of bij gelegenheden die niet al te formeel zijn. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan een eerste date. Wat betekent dit echter in termen van de perfecte outfit? Dat je enorm veel keuze hebt. Gelukkig kent GENTS de do’s en don’ts van de etiquette die gepaard gaat met deze dresscode. Zo is voornamelijk het overhemd belangrijk voor een authentieke Smart Casual look. Een modern overhemd vormt met andere woorden de basis van jouw outfit.

Smart Casual overhemd met bijpassende broek

Wanneer je een Smart Casual outfit gaat samenstellen, dan kies je ten eerste een mooi, elegant overhemd uit. Dit vormt de basis waar je de rest van je outfit omheen creëert. Kies daarom een modern overhemd uit die perfect aansluit op jouw lichaam. Ben je bijvoorbeeld slank gebouwd? Dan is een goed getailleerd overhemd een echte aanrader. Daarnaast is het belangrijk dat het overhemd een bepaalde verfijning uitstraalt. Het mag best chique zijn, maar niet té. Vervolgens zoek je een bijpassende broek erbij. 

Afhankelijk van het seizoen en de aard van het event kun je voor een chino of smal uitgesneden pantalon gaan. Een chino is doorgaans jouw beste optie voor een Smart Casual outfit, omdat deze zowel casual als netjes is. Tip van GENTS: trek in ieder geval geen spijkerbroek aan. Dit is veel te casual voor de Smart Casual etiquette. Ook broeken met scheuren of die duidelijk te vaak gewassen zijn, kun je beter in de kledingkast laten liggen.

Blazer of colbert als optionele keuze

Naast de broek en het stijlvolle overhemd kun je eventueel een blazer of colbert aantrekken. Het is volgens de Smart Casual etiquette immers niet verplicht. Doorgaans wordt een colbert namelijk alleen gedragen als het weer of de situatie dit toestaat. Is het dus bijvoorbeeld erg warm? Dan kun je de colbert in de kast laten hangen. Dankzij de comfortabele en casual aard van de Smart Casual etiquette heb je deze keuze dus volledig zelf in de hand. In de winter kun je ook bijvoorbeeld prima een coltrui dragen onder je colbert bij deze dress code.

Accessoires volgens de Smart Casual etiquette

Ten slotte zijn er nog de accessoires voor jouw perfecte outfit. Wanneer er op de uitnodiging “Smart Casual dresscode” staat, dan hoef je bijvoorbeeld niet per se een stropdas aan. Je moet immers verschijnen in een semi-nette outfit. Daar kan een das bij, maar het is geen vereiste. Verder raden wij van GENTS je aan om even stil te staan bij de schoenen die je aantrekt. Doorgaans zijn bijvoorbeeld sneakers te casual. Ga liever voor nette herenschoenen die een hippe, moderne uitstraling hebben. Met de juiste schoenen druk je namelijk gemakkelijk jouw unieke stempel op je gehele outfit.