21 diner als Nederlandse studententraditie

21 diner als Nederlandse studententraditie

Een traditie die is begonnen bij de Nederlandse studentenverenigingen: het 21 diner. Wellicht heb je nog nooit hiervan gehoord of is het binnenkort jouw beurt om zo’n diner te organiseren. Zoals veel tradities kent het 21 diner een aantal regels waar jij je aan moet houden. Hierdoor kan een 21 diner organiseren behoorlijk wat tijd in beslag nemen. GENTS helpt je op weg door de regels uit te leggen, wat tips te geven en uiteraard de dresscode toe te lichten. Lees daarom snel verder en ontdek het antwoord op de vraag: wat is een 21 diner?

Wie jarig is, viert een feestje. Hoe en wanneer het groots gevierd wordt, kan per land verschillen. Zo staat Amerika natuurlijk bekend om de ‘sweet sixteen’ feesten. Je zou het misschien niet verwachten, maar ook in Nederland is er een traditie rond een specifiek jaartal. We bedoelen in dit geval niet Sarah of Abraham. Nee, we bedoelen natuurlijk het 21 diner! In Nederland ben je op je 21ste eindelijk officieel volwassen. De ideale gelegenheid om een bijzonder feest te geven, aldus diverse Nederlandse studentenverenigingen en een nieuwe Nederlandse studententraditie was geboren. 

Wat is een 21 diner?

Ondanks dat het al gezien wordt als een studententraditie is dit 21 diner een vrij nieuw fenomeen. Daarom weet nog niet iedereen wat dit 21 diner precies inhoudt. Zodra je 21 jaar oud wordt, dan heb je een mijlpaal bereikt. Dat mag natuurlijk gevierd worden. Dit kan je onder andere doen door een 21 diner te organiseren. Binnen studentenverenigingen is dat erg gebruikelijk, maar ook steeds meer jongeren die geen lid zijn van een dispuut geven zo’n feest. Aangezien dit diner steeds vaker georganiseerd wordt, is het natuurlijk wel zo handig om te weten wat een 21 diner is.

Het 21 diner vindt altijd plaats in het ouderlijk huis van de jarige job. De familie is verantwoordelijk voor de aankleding van het diner en het eten - als jarige telt jouw mening natuurlijk ook. Voor het diner nodig je volgens de studententraditie de leden van jouw studentenvereniging uit. Dat kunnen jaargenoten, dispuutgenoten of clubgenoten zijn. Ook zijn oudere vrienden van harte welkom. Het achterliggende idee van het 21 diner is namelijk dat jouw vrienden de ethische balans opmaken. Tijdens het dineren kun je rekenen op allerlei verhalen, zowel goede als beschamende. Naast een 21 diner speech kan je ook rekenen op een roast. Na afloop duik je traditiegetrouw de oude kroegen in waar jij of de jarige job altijd kwam. 

Alle regels op een rij

Voordat GENTS een aantal belangrijk aspecten van het 21 diner toelicht, zetten we even snel de regels voor je op een rij die doorgaans gelden. Hiermee zie jij in één oogopslag wat er van je verwacht wordt. 

 

Eerst benoemen we de regels die gelden als jij het diner organiseert:

 1. Gebruikelijk nodig je als heer alleen heren uit en als dame enkel dames, al volgt niet iedereen deze regel meer. 
 2. Het is geen 21 diner zonder een duidelijk thema.
 3. Vanzelfsprekend is de algehele aankleding belangrijk. Deze staat in lijn met het thema.
 4. Het diner vindt plaats bij jouw ouders thuis.
 5. Stel een goede menukaart samen. Deze taak kun je ook overdragen aan jouw ouders, aangezien zij koken.
 6. Verstuur stijlvolle uitnodigingen per post.
 7. Vergeet de tafelschikking niet.
 8. Zorg dat je een harde huid hebt, want je wordt gegarandeerd ge-roast.

 

En nu de regels die gelden als jij gast bent voor zo’n diner:

 1. Speeches zijn een belangrijk onderdeel van het 21 diner. Bereid dus iets leuks, beschamends of emotioneels voor.
 2. Neem een kleinigheidje mee voor de gastheer en gastvrouw (de ouders van de jarige job).
 3. Uiteraard krijgt de jarige ook een cadeau.
 4. Houd je aan de 21 diner dresscode.

21 diner organiseren

Geef jij zelf zo’n diner? Houd dan tijdens het organiseren ervan rekening met de volgende aspecten. Zo moet je ten eerste een geschikte locatie regelen en de gastenlijst opstellen. Het is de bedoeling dat het diner plaatsvindt in jouw ouderlijk huis. Lukt dat niet? Regel dan een andere locatie in de buurt van de plek waar je bent opgegroeid. Zodra de gastenlijst en de locatie geregeld zijn, moet je een thema beslissen. Het 21 diner thema bepaalt namelijk de aankleding, de stijl van de uitnodigingen en uiteindelijk zelfs het 21 diner menu. Je bent vrij om een thema te kiezen voor jouw diner. 

Tip van GENTS: wat je ook doet, verstuur de uitnodigingen echt niet digitaal! Een 21 diner is een feestelijke, chique gelegenheid. Daar horen vanzelfsprekend stijlvolle uitnodigingen bij die je per post verstuurd. Het is de etiquette om de uitnodigingen voor een 21 diner minimaal zes weken van tevoren op de post te doen. 

Het 21 diner menu

Voor zo’n diner is het traditiegetrouw dat de ouders van de jarige job de meerdere gangen koken en op tafel zetten. Zoals je wel kunt verwachten is het menu een van de belangrijkste dingen. Spendeer daarom ook de nodige tijd om een geschikt menu op te stellen met jouw ouders als jij het diner organiseert. Uiteraard begint de avond met een borrel vooraf. Vervolgens bepaal je zelf hoeveel gangen jouw feestelijke diner heeft. Bij sommige studentenverenigingen is het bijvoorbeeld traditie om te beginnen met carpaccio. Check van tevoren of er bij jou zulke regels gelden. Zo niet? Dan kan je los! Organiseer bijvoorbeeld een 5-gangen menu waarbij elk gerecht opgediend wordt met een passend drankje. Daarnaast kan het ook leuk zijn om een gezellig tapasmenu te bedenken zodat je veel variatie kan garanderen. 

Tip van GENTS: het diner mag wel luxe zijn, maar overdrijf niet. Stel een menu samen dat je ouders ook echt kunnen realiseren. Zijn jouw ouders geen sterrenkoks? Maak het dan niet te ‘haute cuisine’. 

De 21 diner dresscode

Bij zo’n bijzonder evenement hoort uiteraard bijpassende gelegenheidskleding. Het 21 diner thema kan invloed hebben op de dresscode. Is er bijvoorbeeld voor ‘gala’ gekozen als thema? Dan verschijn je in een stijlvol, formeel kostuum of een 2 of 3-delig pak. Daarnaast trekken de dames een galajurk of de iconische little black dress aan bij zo’n ‘gala’ 21 diner thema. Is het een traditioneel diner en is de dresscode verder niet gespecificeerd? Dan zit je gegarandeerd goed als je gekleed gaat in lijn met de Tenue de Ville dresscode. GENTS heeft voor ieder evenement en elk thema de juiste gelegenheidskleding voor studenten in huis. Dus heb jij zo’n diner in de agenda staan of ben jij binnenkort aan de beurt? Neem dan een kijkje in ons assortiment of kom gerust langs bij onze winkels voor aanvullend advies!

Nog wat 21 diner ideeën en tips

Zoals eerder vermeld is de aankleding van het diner erg belangrijk. Zodra je een thema hebt, zorg je ervoor dat de styling van de tafel overeenkomt daarmee. Denk aan een mooi serviceset, genoeg stoelen en uiteraard de naamkaartjes voor de tafelschikking. Zijn jouw ouders niet in het bezit van elegant service of kom je simpelweg te kort? Tip van GENTS: je mag ook huren. Investeer in stijlvol service waardoor jouw thema echt tot leven komt! Daarnaast is het ook een 21 diner tip om het service eventueel te personaliseren. Sla wat goedkoop en mooi service in en geef het een persoonlijk tintje. Een ander goed 21 diner idee is om ervoor te zorgen dat er een kapstok is. Het is zonde om te eten aan een prachtige tafel voor je 21 diner als iedereen zijn jas over de stoel hangt. 

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE TRENDS, EVENTS EN SPECIALE AANBIEDINGEN