De traditie van Prinsjesdag

De traditie van Prinsjesdag

Elke derde dinsdag van september zit heel Nederland voor de buis: het is dan Prinsjesdag. De dames verschijnen met de meest exorbitante hoeden en de heren gaan traditioneel gekleed in een jacquet. Tijdens Prinsjesdag houdt iedereen rekening met een aantal tradities. Denk aan de Prinsjesdagstukken die bekend worden gemaakt en de troonrede van de Koning. GENTS brengt je vandaag op de hoogte wat de traditie van Prinsjesdag is voor het dragen van de jacquet. 

In de Artikel 65 in de Nederlandse Grondwet staat aangegeven dat iedere derde dinsdag van de maand september een uiteenzetting wordt gegeven door de regering over het uit te voeren beleid. Dat is Prinsjesdag zoals wij die vandaag de dag kennen. Hoewel de term ‘Prinsjesdag’ al in de zeventiende en achttiende eeuw werd gebruikt, was de betekenis weliswaar anders. De eerste echte Prinsjesdag vond plaats op 2 mei 1814. Pas na de Eerste Wereldoorlog werd de Grondwet herzien en kreeg het de huidige specifieke betekenis. De tradities van Prinsjesdag zijn door de jaren heen vrijwel onveranderd gebleven. Dat geldt al helemaal voor de kledij.

Stijlvol verschijnen 

Wanneer het de derde dinsdag van september is aangebroken, dan verschijnt heel politiek Den Haag stijlvol en netjes op de aangewezen plek. Zo wordt het van de ministers en Kamerleden verwacht om in een formeel kostuum te verschijnen. Dan moeten ze met andere woorden verschijnen in een jacquet. Een jacquet is namelijk een zeer formeel kostuum dat uitermate geschikt is voor de meest officiële evenementen, zoals Prinsjesdag. Hierdoor is de jacquet de enige kledingdracht die gepast is om te dragen tijdens de opening van het nieuwe politieke seizoen. Maar hoe draag je dit formele kostuum?

Zo draag je een jacquet

Bij ieder formeel kostuum geldt een specifieke etiquette. Wanneer een jacquet gedragen wordt, dan gelden de volgende afspraken:

  1. Het is een driedelig kostuum waarbij de jas, de broek en het gilet belangrijke onderdelen zijn.
  2. Een jacquet jas is traditioneel zwart, maar grijs mag ook. Daarnaast heeft de lange jas korte revers en boogvormige panden. 
  3. Het overhemd van een jacquet is wit, bevat dubbele manchetten en heeft een liggende boord compleet met blinde knoopsluiting.
  4. Het gilet van een jacquet is effen grijs.
  5. De pantalon is een grijs gestreepte broek zonder omslag.
  6. Als accessoires draag je een grijze das, grijze handschoenen van suède en een hoge hoed in dezelfde kleur als de jas. 

Dus kijk jij ook binnenkort naar Prinsjesdag? Als de kostuums van de ministers en Kamerleden voldoen aan de bovenstaande afspraken, dan zijn ze dus perfect gekleed voor de officiële bijeenkomst. Klopt er iets niet aan hun jacquet? Dan begaan ze een faux-pas!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE TRENDS, EVENTS EN SPECIALE AANBIEDINGEN