De Tenue de Ville als dresscode

De Tenue de Ville als dresscode

Er zijn diverse dresscodes die gebruikt worden voor een evenement of een feest. Aangezien het trouwseizoen in volle gang is, is de kans groot dat je een uitnodiging krijgt waarop “stadskledij” staat vermeld. Weet jij wat je moet dragen bij deze Tenue de Ville als dresscode? Heb je geen idee? GENTS schiet te hulp en legt uit welke etiquette jij moet volgen bij Tenue de Ville als dresscode. 

Het hele jaar door staan er diverse feesten en evenementen op de agenda. Rond de lente en de zomer valt het op dat het aantal bruiloften toeneemt. Daarom wordt er ook wel gesproken van het trouwseizoen. Wanneer je uitgenodigd wordt voor zo’n bijzondere gelegenheid, dan staat er vaak een dresscode vermeld. Daar houd jij je natuurlijk netjes aan. Alleen moet je wel weten wat de bijbehorende etiquette is. Een veelvoorkomende dresscode voor onder meer bruiloften, buitenfeesten, openingen is de Tenue de Ville, oftewel stadskledij. 

Tenue de Ville en de bijbehorende etiquette

Een van de oudste en meest betwiste dresscode is toch wel de Tenue de Ville. Letterlijk staat de Tenue de Ville voor “kleding die je draagt naar de stad”, dus stadskledij. Hierdoor bestaan er talloze twijfels en onduidelijkheden wat je nou moet dragen bij vermelding van deze dresscode. Deze specifieke dresscode staat voornamelijk bekend als netjes en formeel, maar niet te chique. 

De reden waarom de etiquette van stadskledij zo algemeen klinken is eenvoudig te verklaren. Tenue de Ville is een dresscode uit een tijd waarin iedereen formeel gekleed de deur uit ging. Tegenwoordig spreken we vaak over nette kleding met een subtiele touch als we het over Tenue de Ville hebben. Dat wil zeggen dat je opvallende kleding vermijdt en ook is zwart niet echt gebruiken als kleur voor de Tenue de Ville dresscode. Om duidelijk toe te lichten wat nou precies de bijbehorende etiquette is, bespreekt GENTS eerst stadskledij voor heren en daarna de Tenue de Ville dresscode voor dames.

Stadskledij voor heren

In de tijd van de Tenue de Ville dresscode was het gebruikelijk voor een man om te verschijnen in een maatpak die in lijn stond met de etiquette. Denk hierbij aan een twee- of driedelig pak. Dit wordt nog steeds van jou verwacht als er op de uitnodiging “stadskledij” of “Tenue de Ville” staat vermeld als dresscode. Daarentegen was het vroeger ook de standaard om te verschijnen als heer in een grijze pantalon met bijvoorbeeld een marineblauw colbert. Wanneer je vandaag de dag volgens de etiquette van stadskledij naar een event moet, dan zijn vooral de volgende punten belangrijk om te onthouden:

 • Rustige kleuren zijn vereist (pastel, aardetinten of grijs);
 • De outfit bestaat uit twee- of drie delen (bij voorkeur een maatpak);
 • Vermijd kleding met felle kleuren of patronen (een klein streepje mag);
 • Houd de accessoires basic (pochet en manchetknopen);
 • Bij formele gelegenheden is een stropdas verplicht;
 • Nette herenschoenen in een donkere kleur zijn de standaard.

Zolang jij je aan de bovenstaande regels houdt, dan ga jij volledig gekleed volgens de Tenue de Ville dresscode. Pak bijvoorbeeld dat nette grijze pak uit de kledingkast. Maak de look compleet met een wit overhemd en smaakvolle manchetknopen. Voor de etiquette van stadskledij is het dus vooral belangrijk dat de algehele uitstraling subtiel is. 

Tenue de Ville voor dames

Over het algemeen zijn dresscodes en etiquettes voor dames wat ‘vrijer’ dan voor heren. Dat geldt ook voor stadskledij. De Tenue de Ville dresscode kun je een eigen invulling geven. Uiteraard zijn er een paar afspraken waar je weldegelijk rekening mee moet houden. Neem de Tenue de Ville dresscode altijd serieus, zeker bij de formele evenementen. Wanneer je de Tenue de Ville dresscode op de uitnodiging ziet staan, dan houd jij je aan de volgende afspraken:

 • De kleding heeft rustige kleuren (aardetinten, zomerse kleuren of pastel);
 • Een jurk of mantelpak is vereist;
 • De lengte van de jurk is gepast (hij valt net over de knie);
 • Houd de accessoires subtiel (geen felle of drukke sieraden);
 • Het dragen van een hoed wordt aangemoedigd (is niet verplicht);
 • Stijlvolle pumps zijn een vereiste (soms worden ballerina’s geaccepteerd).

Stijladvies krijgen bij GENTS

Heb je ondanks deze duidelijk uitleg nog steeds twijfels bij jouw outfit? Vind je het lastig om een perfect passend pak te vinden in subtiele kleuren voor de Tenue de Ville dresscode? Neem dan een kijkje in onze webshop of bezoek een van de GENTS winkels. Daar staan onze medewerkers klaar om je te helpen. Stijladvies krijgen hoort er namelijk gewoon bij, vinden wij van GENTS!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE TRENDS, EVENTS EN SPECIALE AANBIEDINGEN