Dit draag je bij een white tie dresscode

Dit draag je bij een white tie dresscode

Bij formele gelegenheden is er een bepaalde verwachting bij hoe je gekleed moet gaan. Door middel van dresscodes geven we dan ook aan welke etiquette jij als gast moet volgen. Heb je een uitnodiging gekregen waarop ‘cravate blanche’ of ‘white tie’ staat? Dan moet je jouw outfit aanpassen aan de white tie dresscode. In dit artikel nemen wij je mee in de wereld van de white tie etiquette. Wij leggen uit waar je op moet letten, welke regels gelden, wat je draagt bij een white tie dresscode en wat je juist niet moet doen.

De formele herenmode kent diverse kledingstukken en outfits die je volgens bepaalde stijlregels moet dragen. Daarom wordt bij formele gelegenheden en festiviteiten een dresscode meegegeven. Wanneer je uitgenodigd bent voor zo’n evenement, dan hoor je jouw outfit aan te passen aan de dresscode. De bijbehorende etiquette gelden uiteraard voor zowel mannen als vrouwen. Over het algemeen wordt de white tie dresscode gedragen bij zeer formele gelegenheden zoals gala’s, speciale diners of bruiloften.

De white tie dresscode

Wat je precies moet dragen voor de white tie dresscode verschilt voor heren en dames. Daarom bespreekt GENTS eerst de white tie etiquette voor mannen. Vervolgens behandelen we wat je als vrouw moet dragen bij de white tie dresscode.

Heren

Wanneer de white tie dresscode staat aangegeven op de uitnodiging, dan moet je als man gekleed gaan in een rokkostuum. Dit kostuum wordt gekenmerkt door de zeer formele uitstraling. Uiteraard kun je niet zomaar een formeel kostuum aantrekken dat lijkt op een rokkostuum. Het is de bedoeling dat je een compleet rokkostuum aantrekt die voldoet aan de etiquette van de white tie dresscode.

 

Zo is een rokkostuum altijd vijfdelig. Dit houdt in dat dit kostuum bestaat uit een rokjas, rokhemd, rokvest, rokstrik en rokkostuum pantalon. Daarbij is vooral de rokjas karakteristiek. Je herkent deze jas aan de korte panden aan de voorzijde en de lange uitgesneden panden aan achterzijde. Daarnaast is voor het rokhemd de vadermoordenaarsboord iconisch. 

 

Bij een rokkostuum draag je een rokvest, ofwel gilet. Over het algemeen draag je deze in het wit. Echter, bij bepaalde gelegenheden is een zwart rokvest vereist. Denk hierbij aan speciale plegtigheden of evenementen van sommige universiteiten. Je maakt jouw rokkostuum compleet met een witte vlinderdas, witte pochet en zwarte lakschoenen. Voor de traditionele look moet je ten slotte witte handschoenen dragen.

 

Wil je graag nog meer informatie over de white tie dresscode? GENTS legt maar al te graag de white tie etiquette voor heren uit!

Dames

Voor de dames is white tie dresscode veel minder vastgelegd in etiquette. Je kunt je met andere woorden uitleven en vrijwel alles uit de kast trekken voor jouw perfecte outfit. Aangezien de white tie etiquette de meest formele is, wordt er wel geacht dat je de nodige aandacht besteedt aan jouw outfit. Voor een white tie evenement kun je doorgaans een lange, klassieke galajurk aantrekken of een nette baljurk die valt tot aan de hak. Wat decolleté is toegestaan. Eigenlijk is de enige voorwaarde dat de jurk uit één stuk bestaat.

 

Daarnaast zijn de details bepalend voor een white tie outfit voor dames. Zo zijn opvallende accessoires een echte must have. Denk hierbij aan parels of stijlvolle kristallen. Besteed ten slotte de nodige aandacht aan je make-up. Zorg ervoor dat je een elegante look creëert. Doorgaans gaat de voorkeur bij white tie evenementen dan ook uit naar klassieke make-up.

Wat moet je niet dragen bij white tie?

Uiteraard kan iedereen de mist in gaan, zeker als je niet volledig op de hoogte bent van de regels of richtlijnen die je moet volgen. Een overtreding van de etiquette van een dresscode noemen we een faux pas. Uiteraard zijn er ook dingen die je zeker niet mag dragen bij de white tie dresscode. Doe je dit wel? Dan bega je een faux pas. Zo is het belangrijk dat je geen horloge draagt, onder het mom van “gezelligheid kent geen tijd”. 

 

Verder is het belangrijk dat vooral de dames letten op wat ze aantrekken. Door de vrijheid die dames hebben met de white tie dresscode, is het soms lastig in te schatten of je niet in overtreding gaat. In dat geval is het vooral goed om te onthouden dat je het elegant en klassiek moet houden. Trek bijvoorbeeld geen korte jurk aan en draag zeker geen sneakers. Als je het smaakvol en verfijnd houdt, dan komt het vast en zeker goed!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE TRENDS, EVENTS EN SPECIALE AANBIEDINGEN