Dit draag je bij een black tie dresscode

Dit draag je bij een black tie dresscode

Voor de formele herenmode zijn er diverse etiquettes waar jij je aan moet houden. Welke etiquette geldt is afhankelijk van de dresscode. Staat erop de uitnodiging voor een feest ‘cravate noire’, ‘tuxedo’ of ‘esmoquin’ vermeld? Dan wordt geacht dat je gekleed gaat volgens de black tie dresscode. GENTS legt vandaag uit wat de black tie dresscode is, welke etiquette gelden en wat jij aan moet trekken of juist niet. Kortom, dit draag je bij een black tie dresscode!

Voor kleding in het algemeen gelden voorschriften, maar ook per specifieke outfit kan er sprake zijn van een dresscode. Dit is voornamelijk het geval bij formele feesten. Stel, je wordt uitgenodigd op een gala, een bruiloft of een conferentie. Dan is de kans aanwezig dat er een kledingvoorschrift staat vermeld. Voor zowel mannen als vrouwen gelden dan specifieke etiquette waar de outfit aan moet voldoen. Over het algemeen wordt de black tie dresscode voorgeschreven bij evenementen met een formele sfeer die plaatsvinden na zes uur ‘s avonds. Maar wat is black tie?

 

De black tie dresscode

Voor heren is de etiquette van een black tie evenement anders dan voor vrouwen. Daarom behandelen we nu eerst de black tie dresscode voor mannen. Vervolgens bespreken we ook wat je als vrouw draagt bij deze etiquette.

Mannen

Als man wordt er van jou verwacht dat je verschijnt in een smoking. Het is met andere woorden niet geaccepteerd dat je een zwart pak aantrekt. Nee, je moet een smoking dragen. Bovendien moet die smoking aan zeer specifieke etiquette voldoen die gelden bij de black tie dresscode. Zo bestaat het formele kostuum standaard uit minimaal twee, maximaal drie delen. Ten eerste is er de smoking colbert, oftewel de dinner jacket. Je herkent dit jasje aan de karakteristieke kraag. Onder de dinner jacket draag je vanzelfsprekend een overhemd, maar niet zomaar een overhemd. Het liefst verschijn je in een overhemd met vadermoordenaar kraag compleet met iconische vlinderstrik. Dit draag je uiteraard op een nette smoking pantalon. De outfit maak je compleet door zwarte lakschoenen te dragen. 

Was dit te kort door de bocht? Wil je graag meer uitleg over de black tie dresscode voor mannen? GENTS legt de black tie etiquette voor heren graag uit!

Vrouwen

In tegenstelling tot de mannen hebben de vrouwen wat meer keuze voor een outfit die in lijn staat met de black tie dresscode. Vrijwel iedere lange cocktailjurk of avondjurk is geaccepteerd. De enige kanttekening hierbij is dat het kledingstuk wel een chique uitstraling moet hebben. Zo gaat de voorkeur uit naar rustige kleuren. Vermijd vooral drukke prints en felle kleuren. Je kunt beter verschijnen in een donkerblauwe of zwarte avondjurk. Vind je dat te saai? Overweeg dan bordeauxrood of dieppaars. Verder is het belangrijk dat je aan de volgende punten denkt als je jouw outfit samenstelt:

  • Draag altijd een bijpassende panty;
  • Trek nette pumps aan;
  • Vermijd uitgesproken sieraden (houd het subtiel);
  • Neem een kleine clutch mee als handtas.

Wat moet je niet dragen bij black tie?

Een foutje maken is menselijk, maar als je een outfit draagt die niet past bij de etiquette dan bega je een faux-pas. Dat is een overtreding van de dresscode. Zo zijn er bepaalde dingen die je absoluut niet mag dragen bij een black tie evenement. Het is ten eerste verboden om een horloge te dragen. “Gezelligheid kent geen tijd”, is de achterliggende gedachte. Door een horloge te dragen bij jouw smoking of avondjurk, bega je dus een faux pas. 

Daarnaast zijn er nog een paar overtredingen die vooral vrouwen kunnen maken. De keuzevrijheid van de black tie dresscode voor vrouwen kent dus zowel voor- als nadelen. Trek bijvoorbeeld nooit sneakers onder jouw jurk aan (ook indien je jurk zo lang is, dat je de schoenen eigenlijk niet ziet). Daarnaast is het niet de bedoeling dat je een jurk aantrekt met een lage uitsnede. Jouw decolleté mag zichtbaar zijn, maar wel op een smaakvolle manier. Bij deze dresscode draait het namelijk om verfijning en een stijlvolle uitstraling. Gelukkig ben jij nu dankzij GENTS helemaal op de hoogte en steel je moeiteloos de show op jouw eerstvolgende black tie evenement!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE TRENDS, EVENTS EN SPECIALE AANBIEDINGEN