Wat moet ik aan met kerst en Oud en Nieuw?

Wat moet ik aan met kerst en Oud en Nieuw?

3 tips voor de dresscode van kerst

Met de feestdagen staat de agenda weer vol met allerlei feesten en activiteiten. Een kerstontbijt hier, een kantoor diner daar: het is met recht een drukke maand. Om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos en soepel verloopt, is het handig dat je precies weet wat je te wachten staat. Een goede manier om jezelf voor te bereiden is door de dresscode van kerst in acht te nemen. Er is weliswaar geen universele dresscode tijdens de feestdagen. Maar met een beetje gezond verstand en wat speurwerk kun je er gelukkig gemakkelijk achter komen wat er van je wordt verwacht. Daarom geeft GENTS je 3 tips:

 1. Lees de uitnodiging nog een keer aandachtig door.
 2. Pas je kleding aan op het karakter van de gelegenheid.
 3. Vraag aan anderen wat ze aantrekken of houd het simpelweg ingetogen.

Kerst op werk

Ook op werk ontkom je niet aan kerst. Zoals altijd zijn er collega’s die tijdens deze periode helemaal opleven en collega’s die zich ronduit irriteren. Uiteraard is niet alleen aan de versiering te zien dat het kerst is. Een probleem waar we bijvoorbeeld allemaal voor komen te staan: wat trek je met kerst aan naar werk? Het is op kantoor soms lastig te peilen wat wel en wat niet gepast is. Tegenwoordig zijn foute kersttruien bijvoorbeeld op veel kantoren gedoogd - vooral tijdens het kerstontbijt. Van dag tot dag kun je het in de aanloop naar kerst beter zakelijk houden. Uiteraard kun je jouw normale outfit wel een beetje updaten door middel van leuke kerstaccessoires. Die voegen namelijk net even dat extra’s toe aan jouw algehele look.

Borrelen met kerst

Verder is het ook alweer tijd voor de jaarlijkse borrel van werk of misschien ga je zelf wel een leuke borrel met kerst organiseren. De voorpret begint vaak al met de uitnodiging. Deze heb je natuurlijk al weken geleden verstuurd of ontvangen. Hierdoor weet iedereen dat deze datum geblokt moet worden in de agenda. Naast de nodige inkopen en het regelen van een geschikte ruimte, is de aankleding ook erg belangrijk. Dan bedoelen we natuurlijk niet alleen de feestelijke kerstversieringen. Ook de kleding van de gasten kan bij een borrel erg belangrijk zijn.

Voor borrelen met kerst gelden er doorgaans geen strenge regels in tegenstelling tot kerstdiner etiquette. Desondanks wordt er wel vaak een thema gekoppeld aan de feestelijke borrel, compleet met dresscode en al. Dat maakt het evenement namelijk net even specialer. Zorg er daarom altijd voor dat je de nodige nette kledingstukken tijdig in huis hebt. GENTS schiet je hierbij zowel online als offline te hulp. Kleren maken immers de man!

Kerstdiner etiquette - de belangrijkste punten

Uiteraard doen we met kerst allemaal ons best. Wanneer je dit jaar verantwoordelijk bent voor het kerstdiner of voor het eerst deelneemt aan zo’n luxe diner, vergeet dan niet de bijbehorende etiquette. Om je op weg te helpen, heeft GENTS de belangrijkste punten hieronder voor je verzameld.

 1. Ga je bij iemand eten? Wees dan attent en neem een kleinigheidje mee.
 2. Dek de tafel netjes op volgens de algemene regels die gelden.
 3. Voordat je aan tafel gaat, zet je even jouw telefoon uit of minstens op stil.
 4. Als gastheer of gastvrouw geef je een teken (meestal in de vorm van proosten) wanneer er gegeten mag worden. Alle gasten wachten netjes op dit startsignaal.
 5. Leg het servet ‘onzichtbaar’ op jouw schoot.
 6. Het opdienen en afhalen van nieuwe gangen gebeurt altijd aan de rechterkant.
 7. Werk met het bestek van buiten naar binnen.
 8. Zet geen elleboog op tafel tijdens het eten.
 9. Elke nieuwe wijn krijgt een nieuw glas.
 10. Bedankt ten slotte de gastheer/vrouw voor het eten (zelfs als het niet lekker was) of ontvang zelf de lovende woorden.

Feestelijk Oud en Nieuw

Hoewel kerst nog niet begonnen is, staat de jaarwisseling ook alweer bijna voor de deur. De dagen tussen kerst en Oud en Nieuw verlopen niet voor niets voor veel mensen in een waas. Begin daarom bijtijds met het organiseren van een feestelijke jaarwisseling. Ga je bijvoorbeeld een uitgebreid feest geven met vrienden? Dan is het leuk om er een thema aan te hangen. Dat kan iets kleins zijn zoals een goud accent. Met een gouden strik voldoe je dan bijvoorbeeld al aan de eis. Daarnaast kun je het natuurlijk ook groots aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan een dresscode als thema. Met z’n allen volledig in black tie is stiekem erg bijzonder en hoe kun je beter een nieuw succesvol jaar inluiden?

 

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE TRENDS, EVENTS EN SPECIALE AANBIEDINGEN