Ga je voor de Peaky Blinders look?

Ga je voor de Peaky Blinders look?

De Britse serie Peaky Blinders staat inmiddels al jaren bekend om de outfits die leiderschap, mannelijkheid en stijl uitstralen. Wil jij ook deze look creëren? Dat kan gemakkelijker dan je denkt! GENTS legt in deze blog uit hoe je met een aantal essentiële items een Peaky Blinders touch kunt realiseren. Dus ga jij ook voor de Peaky Blinders look? Lees dan snel verder en ontdek hoe jij je dezelfde outfits als de Shelby brothers kunt dragen!

 

Peaky Blinders is een Britse misdaaddrama serie dat afspeelt in Birmingham Engeland in de 20ste eeuw kort na het einde van de Eerste Wereldoorlog. In 2013 kwam de serie uit en inmiddels zitten we met z’n allen hartstochtelijk te wachten op het 6de seizoen. Peaky Blinders staat inmiddels niet alleen bekend om het goede plot, uitstekend acteerwerk en indrukwekkende scènes. Ook de vintage heren outfits zijn dankzij deze Britse serie momenteel razend populair. Wil jij ook gekleed gaan als de Shelby brothers? GENTS is op onderzoek gegaan en heeft in kaart gebracht hoe ook jij eenvoudig de echte Peaky Blinders look kunt creëren.

Classy met een ruige twist

Zodra de winterse temperaturen en de regen ons land in zijn greep houden, dan zoeken we stijlvolle outfits die ons beschermen tegen deze invloeden van buitenaf. De Peaky Blinders look is dan ook uitstekend voor dit soort outfits. Deze look van de Shelby brothers is te omschrijven als een stijlvolle vertaling van de Britse stijl in de jaren ‘20 van de vorige eeuw. Voor deze classy stijl met een ruige twist heb je een aantal items nodig. Zonder een flat cap, 3-delig pak, overcoat, workerboots en de juiste accessoires krijg je het nooit voor elkaar om de Peaky Blinders look te realiseren. 

De flat cap

Het eerste toonaangevende item van de Shelby brothers is toch wel de hoed die ze dragen: de flat cap. Verwar dit niet met een Newsboy cap. Bij de Newsboy cap is de voorkant wel hetzelfde als een flat cap, maar de vorm van deze hoed is ronder en voller dan de flat cap. Voor een authentieke Peaky Blinders look is overigens alleen een flat cap van 100% wol goed genoeg. Heb je zo’n flat cap al in huis? Dan bezit je een all-time klassieker om gekleed te gaan als de Shelby brothers.

Een 3-delig pak

Naast de flat cap heb je ook een specifiek pak nodig voor de Peaky Blinders look, namelijk een 3-delig pak. Onder een 3-delig pak verstaan we een pantalon, colbert én gilet die op elkaar afgestemd zijn. In de Britse serie verschijnen de mannen van de Shelby familie alleen in 3-delige pakken gemaakt van tweed. Tweed is immers een grove stof wol destijds in de jaren ‘20 en ‘30 erg populair was. 

De moderne variant van een 3-delig pak in Peaky Blinders style is een wollen pak in het grijs, blauw of een kleur met een lichte ruit. Ga je een nieuw pak passen en wil je gekleed gaan als de Shelby brothers? Let er dan op dat de pantalon losjes valt en de broekspijpen net boven de enkels eindigen. 

Overhemd met ronde hals

In combinatie met een 3-delig pak kun je niet zomaar elk overhemd aantrekken om de Peaky Blinders look te realiseren. In de serie dragen de Shelby mannen altijd een overhemd met een ronde hals of ronde boord. Dit type boord wordt ook wel een “club collar” genoemd. De reden voor deze bijzondere boord is te verklaren aan de hand van de mode van de jaren ‘20 en ‘30. Net na de Eerste Wereldoorlog werden afneembare kragen namelijk veel gebruikt door allerlei heren. Dit waren kragen die je simpelweg op een overhemd kon knopen om het overhemd wat frisser te laten ogen. Dat scheelde weer een wasbeurt!

Een overcoat

Wanneer je de Peaky Blinders look wilt creëren, dan kan een degelijke overcoat niet ontbreken in jouw kledingkast. Dit is namelijk hét item dat deze classy look met een ruige twist afmaakt. Als je fan bent van de serie, dan weet je dat de Shelby brothers verschijnen in een lange overcoat, ofwel mantel jas, van wol. Heb je nog geen overcoat? Kies dan voor een exemplaar in een donkere kleur. 

Tip van GENTS: pas de rest van jouw Peaky Blinders outfit aan op de overcoat en niet andersom. Op die manier wordt het makkelijker om de juiste look te creëren.

Accessoires voor de Peaky Blinders look

Een outfit maak je natuurlijk pas echt compleet met de juiste accessoires. Het zit hem immers allemaal in de details. Als je gekleed wil gaan als de Shelby brothers, dan zijn er een aantal items die niet mogen ontbreken. Uiteraard hebben wij van GENTS deze even op een rij voor je gezet!

Workerboots

Onder een 3-delig pak in Peaky Blinders style horen absoluut geen gelakte herenschoen. Het gepaste schoeisel zijn eerder workerboots. Dit zijn namelijk stijlvolle doch functionele boots die (zoals de naam suggereert) doorgaans door werkers werden gedragen in de jaren ‘20 en ‘30

Zakhorloge

Hoewel we dankzij smartphones eigenlijk geen horloges meer nodig hebben om de tijd af te lezen, hebben deze accessoires een nieuwe functie gekregen. Een zakhorloge is bijvoorbeeld een uitstekend detail waarmee je jouw Peaky Blinders look compleet maakt. Het kettinkje is namelijk een stijlvolle eyecatcher. Als je goed oplet, zie je de Shelby brothers ook regelmatig met zo’n zakhorloge in het zakje van het gilet rondlopen.

Das of vlinderstrik

Hoewel de ronde boord zich goed leent om zonder accessoire gedragen te worden, moet je voor de authentieke Peaky Blinders look toch wel echt een das of vlinderstrik omdoen. Kies bijvoorbeeld voor een gehaakte das of een vlinderstrik met een subtiele print in warme kleuren. Waar je ook voor gaat, zorg er in ieder geval voor dat de das of strik wel goed matcht met de kleuren van de rest van jouw outfit.

Tip van GENTS: heb je voor een das gekozen om jouw Peaky Blinders look compleet te maken? Combineer dit dan niet met een dasspeld. Hoewel je in de serie de Shelby brothers van tijd tot tijd ziet rondlopen met een dasspeld, hoort het eigenlijk niet. Volgens de etiquette is het gilet namelijk al een accessoire dat de das op zijn plek houdt. Hierdoor is een dasspeld overbodig.

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE TRENDS, EVENTS EN SPECIALE AANBIEDINGEN