Etiquette

Promovendus Etiquette

Bij een promotiezitting aan een universiteit hoort een kledingprotocol, die voor de promovendus en paranimfen anders is dan voor de promotiecommissie. Binnen de promotiecommissie gelden weer andere voorschriften voor de hoogleraren en niet-hoogleraren. GENTS legt je hieronder uit welk kledingvoorschrift bij welke universiteit hoort.
GENTS heeft hetrokkostuum, het meest gedragen door promovendus en paranimfen, voor een aantrekkelijke prijs en met bijbehorende accessoires.

GroningenTijdens de promotiezitting dragen de voorzitter, de promotor(es), de leden en de gasten van de Promotiecommissie de protocollair voorgeschreven kleding: - Hoogleraren: toga en baret, waarbij de dames stemmige kleding, zwarte schoenen dragen en de heren: donker kostuum, wit overhemd en stemmige das, zwarte schoenen - Overige commissieleden: dames: stemmige kleding en zwarte schoenen heren: donker kostuum, wit overhemd en stemmige das, zwarte schoenen - Externe hoogleraren worden uitgenodigd hun eigen toga en baret te dragen. De universiteit stelt tevens een beperkt aantal toga's en baretten voor hoogleraren beschikbaar. - Voor promovendi en de twee paranimfen geldt eveneens passende feestelijke kledij. Voor heren, bij voorkeur een rokkostuum met wit vest en witte strik en voor dames kleding in gedekte kleuren, lang is niet verplicht.

LeidenPromovendi worden begeleid door 2 paranimfen. Promovendi en paranimfen zijn gekleed in rokkostuum met zwart vest, witte strik en zwarte sokken.

UtrechtDe kleding dient in overeenstemming te zijn met de waarde die de Universiteit Utrecht aan de promotieplechtigheid hecht. Voor de promovendus en de mannelijke paranimfen een donker pak met das of rokkostuum, voor de promovenda en de vrouwelijke paranimfen een mantelpak, een feestelijke jurk, danwel het equivalent van het rokkostuum.

WageningenDe volgende kledingvoorschriften gelden gedurende de verdediging voor de promovendus, paranimfen en leden van de promotiecommissie: - Promovendus/a en paranimfen: Gepaste kleding, bij voorkeur (rok)kostuum met bijpassende schoenen en sokken (heren) en formele feestelijke kleding in gedekte kleuren (dames). - Promotiecommissie: - Hoogleraren: toga en baret en een donker kostuum met zwarte schoenen en zwarte sokken en broek (heren) en formele feestelijke kleding in gedekte kleuren (dames). - Niet-hoogleraren: bij voorkeur rokkostuum of tenue de ville in gedekte kleuren met zwarte schoenen en zwarte sokken (heren) of formele feestelijke kleding in gedekte kleuren (dames).

AmsterdamVrije Universiteit (VU)De promovendus en mannelijke paranimfen: een rokkostuum met zwart vest en witte strik, zwarte schoenen en zwarte sokken 
De promovenda en vrouwelijke paranimfen: feestelijke kleding (bijvoorbeeld rokkostuum of daarmee overeenstemmende kleding)

Universiteit van Amsterdam (UvA)De UvA hanteert geen strikte kledingvoorschriften, maar als u zich dan toch wilt kleden volgens het gebruikelijke ritueel, dan is dat voor de heren (en evt. ook dames) inclusief de paranimfen: een rokkostuum met wit vest en witte vlinderdas. De ongeschreven regel is: stemmig, doch niet te informeel.


RotterdamPromovendus: rokkostuum met wit vest en witte strik, zwarte schoenen en zwarte sokken; Promovenda: feestelijke kleding overeenstemmend met de aard van de plechtigheid; Paranimfen heren: zoals de promovendus; Paranimfen dames: zoals de promovenda.


MaastrichtDe promovendus/a en paranimfen kleden zich in gepaste kledij, voor heren bij voorkeur rokkostuum, voor dames tenue de ville of anderszins gepaste kledij.


TilburgHet kledingadvies voor de promovendus en paranimfen is passende feestelijke kleding. Voor heren bij voorkeur een rokkostuum bestaande uit rok, wit vest, witte strik of aan de gelegenheid aangepaste kleding. Voor dames een mantelpakje of aan de gelegenheid aangepaste kleding.


EnschedeEr wordt verwacht dat de kleding van de promovendus en eventuele paranimfen in overeenstemming is met de waarde die de Universiteit aan deze plechtigheid hecht. De promovendus draagt derhalve een (rok)kostuum, de eventuele paranimfen dragen eenjacquetof kostuum. Voor promovenda geldt gepaste kleding in de tinten grijs/zwart/blauw. Buitenlandse promovendi mogen tijdens de verdediging passende traditionele kledij uit het land van herkomst dragen.


DelftTijdens de promotiezitting wordt door de voorzitter, de promotor en de overige leden van de commissie, alsmede door de promovendus en zijn eventuele paranimf(en) de volgende protocollair voorgeschreven kleding gedragen: a. Hoogleraren dragen de protocollaire kleding behorend bij de academische traditie m.b.t. promoties van de instelling waartoe zij behoren of maken gebruik van een toga met toebehoren van de TU Delft. Hieronder draagt men een wit overhemd met grijze das, witte blouse of wit befje en een donkere pantalon of rok en zwarte schoenen. b. Delftse hoogleraren dragen een toga en baret en een sjerp over hun toga, de voorzitter van de promotiecommissie draagt tevens de ambtsketen van de Rector Magnificus. c. Overige commissieleden dragen een zwart jacquet met wit overhemd, grijs vest en grijze das óf een zwarte, donkergrijze of donkerblauwe jurk of rok met een gelijk kleurige of witte blouse en zwarte schoenen. d. De promovendus en paranimfen dragen een zwart rokkostuum met wit vest, wit strikje en zwarte schoenen of een zwarte, donkergrijze of donkerblauwe jurk of rok, tenminste op knielengte, met een gelijk kleurige of witte blouse en zwarte schoenen. e. De pedel draagt een toga met sjerp en baret, pedellenstaf en daaronder zwarte schoenen, een donker kostuum, wit overhemd, grijze das of overeenkomstig passende kleding.


EindhovenHoogleraren:
dames: toga, baret, witte blouse, donker kostuum, zwarte kousen
heren: toga, baret, donker kostuum, wit overhemd, grijze das, zwarte schoenen

Niet hoogleraren:
dames: donker kostuum, witte blouse
heren: donker kostuum of jacquet, wit overhemd
pedel: toga, baret, grijze das

Promovendus en paranimfen:
dames: donker kostuum, witte blouse
heren: rokkostuum

N.B. Woor alle brokkenen die afkomstig zijn uit het buitenland geldt dat kleding die gedragen zou worden bij een vergelijkbare gelegenheid in eigen land, ook bij een promotie aan de unitversiteit Delft is toegestaan.


NijmegenBij promotiezittingen aan de Radbout Universiteit Nijmegen zijn de volgende kledingvoorschriften van toepasssing:
Voor de leden van de promotiecommissie:
- hoogleraren in toga
- niet-hoogleraren: kleding in overeenstemming met academische kleding en zoveel mogelijk aansluitend bij zwart en wit.
Voor de promovendus en pranimfen:
- man: rokkostuum of aan de gelegenheid aangepaste kleding
- vrouw: mantelkostuum of aan de gelegenheid aangepaste kleding