Etiquette

Jacquet en de morning coat Etiquette

Een jacquet wordt vooral gedragen tijdens speciale of officiële gelegenheden die overdag plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan bruiloften, koninklijke bezoeken en paardenrennen. De jacquet etiquette wordt ook wel eens morning coat dresscode genoemd, omdat het jacquet het enige formele kostuum is dat overdag gedragen wordt. Hierdoor staat het formele kostuum ook wel bekend als een ‘morning coat’ of ‘morning dress’. In tegenstelling tot een rokkostuum en een smoking is het niet toegestaan om een jacquet ‘s avonds te dragen. Uiteraard zijn er nog genoeg andere eisen waar je aan moet voldoen. Daarom legt GENTS hieronder concreet uit wat precies de jacquet/morning coat etiquette inhoudt.

Iconische jas van het driedelige kostuum

Een jacquet of morning coat bestaat altijd uit drie delen. Bij GENTS kun je deze items apart kopen of direct als complete set. Het meest karakteristieke onderdeel van dit formele kostuum is de lange jas, oftewel het jacquet. Volgens de traditionele jacquet etiquette moet deze jas zwart zijn. Het karakteristieke aan de jas zijn de korte afgeronde voorpanden en de lange achterkant. Verder heeft de jas slechts één knoop.

Jacquet overhemd en gilet

Uiteraard is een morning coat als formeel kostuum niet compleet zonder een traditioneel overhemd en gilet. Onder de lange jas draag je geheel in lijn met de morning coat etiquette een klassiek wit overhemd. Let op dat jouw jacquet overhemd een blinde sluiting, dubbele manchet en een liggende boord heeft. Dan heb je namelijk het juiste overhemd in handen. Bovenop het overhemd draag je een vest oftewel gilet, dat bij het formele kostuum hoort. Dit is een effen grijs gilet. Er mag met andere woorden geen print of streepje zitten in het gilet. Is dit wel het geval? Dan breek je met de morning coat dresscode.

Morning coat pantalon

De laatste eyecatcher van dit formele kostuum is de jacquet pantalon. Volgens de morning coat dresscode is de broek grijs van kleur compleet met dunne streepjes in het zwart. Daarnaast mag de pantalon géén omslag hebben. Uiteraard vind je de geschikte broek bij GENTS. Wanneer je deelneemt aan een droevige gelegenheid, dan kun je eventueel een effen grijze pantalon dragen. Heb je de juiste jas, overhemd, gilet en pantalon in huis? Maak het formele kostuum dan compleet met de bijbehorende accessoires. 

Accessoires bij het jacquet

Ieder formeel kostuum bestaat uit speciaal ontworpen kledingstukken en bijbehorende accessoires. Volgens de jacquet etiquette is de outfit niet compleet zonder suède handschoenen. Het is gebruikelijk om grijze handschoenen te dragen voor feestelijke evenementen. Tip van GENTS: let erop of je de juiste kleur draagt. Draag je het jacquet namelijk voor een rouwende aangelegenheid? Dan moet je zwarte suède handschoenen aantrekken. Grijze handschoenen zijn dan niet gepast. 

Naast deze handschoenen is uiteraard ook de das en de hoed erg belangrijk voor de morning coat. Deze zijn tevens grijs. Let op: de grijze hoed van vilt of zijde moet een hoog cilinder hebben. Als kers op de taart trek je ten slotte een paar gladde zwarte herenschoenen aan. Denk bijvoorbeeld aan lakschoenen.

Morning coat dresscode bij een bruiloft

Ten slotte is er nog één aspect van de dresscode waar GENTS even jouw aandacht voor vraagt. Heb je een uitnodiging voor een bruiloft ontvangen en is daarbij de dresscode morning coat? Of vraag jij aan jouw gasten of ze gekleed gaan in dit formele kostuum? Houd er dan wel rekening mee dat het echt not done is om een morning coat na zonsondergang te dragen. Wanneer jij de uitnodiging verstuurt, laat de gasten dan tevens weten dat ze voor het feest in de avond een tweede outfit moeten meenemen. Tip van GENTS: een goed alternatief voor de morning coat ‘s avonds is een smoking.