Etiquette

White Tie Etiquette

Eén van de meest klassieke en formele etiquettes is toch wel de white tie. Doorgaans wordt deze dresscode daarom gedragen bij zeer formele gelegenheden. Denk bijvoorbeeld aan een gala, ontmoeting met een prominent persoon, trouwerij, een exclusief banket of speciaal diner. Wanneer er ‘white tie’ of ‘cravate blanche’ op de uitnodiging staat vermeld, dan wordt er van je verwacht dat je een rokkostuum volgens de bijbehorende etiquette draagt. Ook tijdens een promotiezitting aan een universiteit worden de mannelijke promovendus en paranimfen geacht in een rokkostuum te verschijnen. Weet je niet goed wat de white tie etiquette inhoudt? GENTS schiet je graag te hulp. Hier vind je alle belangrijke informatie over de voorschriften om een rokkostuum op de juiste wijze te dragen. Samen met GENTS voorkom je dus eenvoudig een faux pas!

Formeel vijf-delig kostuum

Eerst het rokkostuum in globale zin. Volgens de white tie etiquette is een rokkostuum altijd een vijfdelig kostuum met een zeer formele uitstraling. Zo bestaat bestaat een compleet rokkostuum uit een rokjas, een rokhemd, rokstrik met bijbehorend rokvest en een rokkostuum pantalon. Elk individueel kledingstuk kent zijn eigen voorschriften waaraan het moet voldoen. Daarnaast zijn er nog accessoires die bij dit formele kostuum niet mogen ontbreken. Het rokkostuum staat immers bekend om de aanwezige details. GENTS behandelt eerst de white tie dresscode per kledingstuk. Vervolgens geven we uitleg over de correcte accessoires. 

Rokjas

Net zoals bij het jacquet is de jas karakteristiek voor dit formele kostuum. Een rokkostuum in lijn met de white tie etiquette is niet compleet zonder een lange rokjas. Deze jas is ten eerste zwart van kleur. Daarnaast herken je een echte rokjas aan de puntige revers van satijn. Verder zijn de panden van deze jas kort aan de voorzijde en lang uitgesneden aan de achterzijde. Ten slotte zijn er 6 knopen van stof bevestigd op de voorkant van de jas. Deze zijn puur voor de sier. Een rokjas moet volgens de white tie dresscode namelijk altijd openstaan. Het is uit den boze om de jas dicht te doen.

Rokhemd en vest

Onder de traditionele rokjas draag je een overhemd en rokvest. De white tie etiquette schrijft voor dat het overhemd van een rokkostuum de meest formele boord moet bevatten. Dan bedoelen we natuurlijk een vadermoordenaarsboord. Je herkent een rokhemd aan deze openstaande kraag compleet met omgeslagen punten. Dit klassieke rokkostuum overhemd combineer je vervolgens met een laag uitgesneden vest. Volgens de white tie etiquette hoort dit belangrijke kledingstuk een wit vest te zijn dat gemaakt is van piqué. Daarnaast hoort dit rokkostuum vest tevens een paar centimeter langer te zijn dan het voorpand van de rokjas. In enkele gevallen is een zwart rokvest gewenst. Het zwarte rokvest, ook wel een rokkostuum gilet wordt over het algemeen gedragen op specifieke universiteiten met speciale plechtigheden.

Rokkostuum pantalon

Bij een rokkostuum draait alles om de details. Daarom kun je dus niet elke broek aantrekken. Ook voor de pantalon geldt immers een duidelijke white tie etiquette. Ten eerste hoort de pantalon van dezelfde stof te zijn gemaakt als de rokjas. Daarnaast is de broek zwart met een galon ofwel satijnen bies aan de zijkant. Bovendien heeft een traditioneel rokkostuum pantalon verstelknopen. Hiermee kun je eenvoudig de broek verstellen naar een prettige pasvorm zonder dat iemand het ziet. Volgens de white tie etiquette hoor je namelijk geen riem te dragen.

 

Accessoires volgens de white tie etiquette

De white tie etiquette is de meest veeleisende dresscode voor de formele herenmode. Het rokkostuum moet namelijk tot in detail perfect gedragen worden. Hierdoor moet je met andere woorden de nodige aandacht besteden aan jouw uiterlijk. GENTS raadt je aan om eerst even kritisch in de spiegel te kijken. Zitten jouw haren netjes of moet je nog even snel naar de kapper? Een goed verzorgd uiterlijk valt dus stiekem ook onder de white tie etiquette. Daarnaast moet je jouw horloge thuis laten. Gezelligheid kent immers geen tijd. Daarom is een horloge ten strengste verboden bij een white tie dresscode. 


Een rokkostuum is niet compleet zonder de volgende accessoires. Een karakteristieke accessoire voor een rokkostuum is natuurlijk de witte vlinderdas. De voorkeur gaat daarbij uit naar een zelfstrik das. Wanneer je geen held bent in het strikken van een vlinderdas, dan kun je een kant-en-klare strik kopen. Zorg er alleen wel voor dat deze van degelijke kwaliteit is. Wat je in ieder geval niet moet doen is een zwarte das dragen. Dat is ten strengste verboden volgens de white tie etiquette. Daarnaast draag je zwarte kniekousen, een wit pochet en zwarte lakschoenen. Tip van GENTS: ga je voor de traditionele look? Vergeet dan de witte handschoenen niet.