Wat is bamboe kleding?

Wat is bamboe kleding?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor onze samenleving. Dat zie je op verschillende manieren terug. Zo wordt er ook gezocht naar milieuvriendelijke alternatieven voor kleding. Hierdoor is kleding gemaakt van bamboe in opkomst. Ben je niet bekend met bamboe kleding? In deze blog legt GENTS uit wat jij echt moet weten over kleding van bamboe. Waar wordt het bijvoorbeeld van gemaakt en hoe? Na het lezen van deze blog ben jij dankzij GENTS volledig op de hoogte!

Wanneer je bamboe hoort, dan denk je waarschijnlijk aan Thailand en panda’s. Ondanks dat je misschien niet direct aan kleding denkt, is bamboe kleding wel degelijk in opkomst. De reden hiervoor heeft te maken met de duurzaamheid van andere kledingvezels. Momenteel is geen enkel vezel voor kleding volledig duurzaam. Daarom is de industrie druk op zoek naar een beter, milieuvriendelijk alternatief. Dit lijken ze gevonden te hebben in de vorm van bamboe kleding. In hoeverre is dit terecht? Wat maakt bamboe zo interessant als kledingvezel? 

Snelst groeiende gras op aarde

Voordat we verklaren wat bamboe kleding precies is en hoe het gemaakt wordt, zoomen we even uit. Het snelst groeiende gras op aarde - dat is bamboe. Per dag kan bamboe maar liefst 1 meter groeien. Alleen deze eigenschap maakt het al een interessant materiaal. Daar komt nog eens bij dat bamboe na het oogsten niet opnieuw aangeplant hoeft te worden. Het ondergrondse wortelnetwerk schiet namelijk gewoon weer nieuwe scheuten omhoog. Bovendien heeft het weinig water nodig om te groeien. Al deze aspecten samen zorgen ervoor dat bamboe een zeer duurzaam gewas is.

Bamboe als kledingvezel

Daarom wordt bamboe ook steeds vaker gebruikt als kledingvezel. Wat is bamboe kleding? Zoals de naam suggereert is dit kleding gemaakt van bamboe vezels. Hiervoor wordt eerst een pulp gemaakt van bamboe snippers. Vervolgens worden bamboevezels gemaakt van deze pulp. Dit kan op twee manieren. De eerste variant bevat een proces dat vergelijkbaar is met de manier waarop viscose wordt gecreëerd. Er worden dan namelijk chemicaliën toegevoegd. Hierdoor ontstaat de pulp. Vervolgens voeg je er weer stofjes aan toe om de pulp te verharden tot vezels waarmee je bamboe kleding maakt. 

De tweede manier waarop bamboe kleding gecreëerd wordt is mechanisch. Om van bamboe een kledingvezel te maken, worden eerste de bamboe snippers geplet. Door middel van natuurlijk enzymen worden de snippers zacht. Vervolgens ‘kamt’ een machine vezels uit deze pulp. Het resultaat is een gesponnen draad, oftewel “bamboe lyocell”. Bamboe kleding die op deze manier tot stand komt, heet door het proces ook wel “bamboe kleding van linnen”. Deze methode is weliswaar arbeidsintensiever, maar tevens duurzamer.

De voordelen van bamboe kleding

Ondanks dat nog geen enkele kledingvezel echt 100% duurzaam gecreëerd kan worden, is bamboe wel een goede kanshebber zoals je wel kunt begrijpen. Uiteraard is de duurzaamheid van het materiaal niet de enige reden waarom bamboe kleding stijgt in populariteit. Er zijn nog andere interessante eigenschappen op te noemen. GENTS heeft de belangrijkste voordelen van bamboe kleding voor jou op een rijtje gezet:

  1. De stof is zijdezacht en hypoallergeen. Hierdoor irriteert de kleding niet, zelfs als je een gevoelige huid hebt.
  2. Van nature is bamboe anti-bacterieel en anti-schimmel. Hierdoor blijf je in bamboe kleding extra lang fris.
  3. Kleding gemaakt van bamboe is gemakkelijk in onderhoud. Zo kan het gewoon in de droger en wasmachine.
  4. Dankzij de unieke structuur van de vezels ‘ademen’ bamboe vezels meer. Hierdoor is kleding van bamboe beter in warmte regulering in verhouding tot hennep, katoen, synthetische stoffen of wol.
  5. Bamboe kleding neem ten slotte uitstekend vocht op. In verhouding tot katoen kan kleding van bamboe maar liefst tot 4 keer sneller vocht opnemen. 

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE TRENDS, EVENTS EN SPECIALE AANBIEDINGEN