5 tips om zweet te verminderen of te camoufleren

5 tips om zweet te verminderen of te camoufleren

Het is natuurlijk proces van het lichaam dat je amper tot niet kunt tegenhouden: zweten. Toch zijn we bereid om vervelende zweetplekken zo veel mogelijk te voorkomen, verminderen of verbergen. Hoe kun je dat doen? GENTS geeft je 5 tips!

Warm weer, veel beweging of genetische aanleg; er zijn verschillende oorzaken waardoor je de ene dag meer zweet produceert dan de andere. Gelukkig kun je deze situatie eenvoudig een handje helpen door de juiste keuze te maken wat betreft stoffen, kleuren en prints.

1. Natuurlijke stoffen tegenover synthetische stoffen

Doorgaans wordt het advies gegeven om ademende stoffen te dragen als je last hebt van overmatige zweetproductie. Wat zijn ademende stoffen? Dit zijn natuurlijke stoffen die lucht beter doorlaten waardoor je lichaam een koele temperatuur in stand kan houden. Voorbeelden van natuurlijke stoffen zijn katoen, viscose, linnen en (lichtgewicht) wol.

Uiteraard hebben die natuurlijke stoffen ook hun nadelen. Zo kreukt katoen snel, vervormt linnen, en verliest wol sterkte als het nat is en breekt het bij droogte. Een ander nadeel van natuurlijke stoffen waardoor synthetische stoffen misschien een betere match voor jou zijn: natuurlijke vezels zoals katoen houden veel langer vocht (en dus ook zweet) vast. 

Wat zijn synthetische stoffen? Stoffen zoals acryl, rayon, polyamide, polyester en micro kamgaren bestaan uit synthetische vezels gewonnen uit chemische stoffen en worden daarom ‘synthetische stoffen’ genoemd. Er zijn tegenwoordig ook ‘half-synthetische vezels’. Dit zijn stoffen die als basis een natuurlijke stof hebben. Vervolgens is die stof bewerkt om zoveel mogelijk goede eigenschappen te bevatten. Een voorbeeld hiervan is polyester viscose.

Conclusie

Kijk altijd even goed op het etiket waar het kledingstuk in kwestie uit bestaat. Zweet jij erg veel of zoek je nieuwe sportkleding? Dan zijn synthetische stoffen een goede optie. Wanneer je vooral zweet omdat je lichaam te warm wordt, dan raadt GENTS je aan om natuurlijke stoffen te dragen voor het ademende effect.

2. Kleding bestaande uit dierlijke vezels

Er zijn een paar stoffen die bestaan uit dierlijke vezels, namelijk wol en zijde. Wanneer je veel last hebt van zweet, dan kun je overwegen om kleding te dragen gemaakt van deze materialen. In tegenstelling tot wat je zou verwachten helpen deze stoffen je namelijk om goed de dag door te komen.

Zo is zijde van nature erg ademend. Dat wil zeggen dat de stof goed luchtdoorlatend is. Ook wol kan erg fijn zijn. Neem bijvoorbeeld merinowol. Merinowol wordt gewonnen van merinoschapen. Dit zijn schapen die leven in zowel koude als warme temperaturen. Hierdoor bestaat merinowol uit dunne vezels. Die dunne vezels creëren een luchtig gevoel en zijn vochtregulerend. 

3. Verhullende kleding

Vooral in de zomer hebben we de neiging zo min mogelijk laagjes op elkaar aan te trekken om het zweten te verminderen. Op die manier kleden we ons namelijk ‘luchtiger’. Tot op zekere hoogte klopt dat, maar vaak kiezen we er dan ook voor om zo min mogelijk kleding te dragen waardoor veel huid blootgesteld wordt aan de warmte van de zon. 

Verhullende kleding zorgt er juist voor dat je huid weinig tot vrijwel niet blootgesteld wordt aan de hete stralen van de zon. Hierdoor blijf je dankzij verhullende kleding op de lange termijn koeler blijft en zul je minder zweten. Dit is ook precies de reden waarom je in warme landen zoals Afrika, Azië en het Midden-Oosten mensen veelal in lange gewaden en andere verhullende kleding ziet lopen.

4. Donkere of juist lichte kleuren?

Zweten kun je simpelweg niet altijd voorkomen. Door wat slimme keuzes te maken kun je vervelende zweetplekken wel gemakkelijk camoufleren. Een goed voorbeeld hiervan is de keuze tussen donkere of lichte kleuren voor je kleding. Wanneer de temperaturen stijgen, dan zijn we geneigd om voor lichte kleuren te kiezen. Maar is dat wel de beste optie?

Lichte kleuren zoals wit zorgen ervoor dat de stralen van de zon worden weerkaatst, terwijl donkere kleuren zoals zwart de warmte van de stralen juist absorberen. Daarbij wordt alleen vergeten dat de warmte niet alleen van de zon komt; je lichaam creëert ook warmte. 

Wanneer je lichte kleuren draagt, dan wordt jouw lichaamswarmte net als het zonlicht teruggekaatst. Hierdoor blijft je lichaam warm en kun je lastig afkoelen. Draag je donkere kleuren, dan wordt de warmte wel geabsorbeerd en koelt je lichaam sneller af. Extra pluspunt: zweetplekken zijn minder zichtbaar bij donkere kleuren.

Conclusie

Als je voor korte periode in het zonlicht zit, dan kun je prima lichte kleuren zoals een wit t-shirt dragen. Moet je voor je werk of tijdens een gelegenheid echter lang in de zon zitten? Dan raden wij je aan om een outfit samen te stellen met donkere kleuren. Je zult merken dat je het dan beter volhoudt!

5. Effen kleuren versus prints

Heb jij ongeacht het seizoen eerder last van zweetplekken dan gemiddeld? Dan adviseert GENTS om voor kleding met prints te gaan in plaats van effen items. Kies bijvoorbeeld voor een overhemd met leuke print. Prints lenen zich namelijk uitstekend om zweetplekken te camoufleren. Daarentegen zijn bij kledingstukken met een effen kleur die vervelende plekken helaas vrijwel direct zichtbaar en lastig te verbergen. 

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE TRENDS, EVENTS EN SPECIALE AANBIEDINGEN