Je maten opmeten? Dat doe je zo!

Je maten opmeten? Dat doe je zo!

Wanneer je nieuwe kleding gaat kopen, dan moet je vanzelfsprekend goed letten op de maat en pasvorm. Dat geldt al helemaal voor formele herenkleding. Een overhemd of pantalon die niet perfect aansluit, ziet er al gauw onverzorgd uit. Bovendien kun je in sommige gevallen zelfs een faux pas begaan. Dus hoe zorg je ervoor dat je de juiste kleding in je online winkelwagentje sleept? Je maten opmeten! Hoe moet je jouw maten opmeten? Dat leggen wij van GENTS uit in deze blog.

Maten en afmetingen van kleding kunnen enorm variëren. Zo kan een fabrikant andere afmetingen aanhouden of heeft een merk zijn eigen matentabel en vorm. Dat geldt zeker voor overhemden, colberts en pantalons. Bij overhemden kunnen bijvoorbeeld de boordmaat en borstomvang sterk variëren. 

Om je een handje te helpen en ervoor te zorgen dat jij altijd goed slaagt bij GENTS, hebben we in deze blog even kort verzameld hoe jij gemakkelijk je maten kunt opmeten en wat verschillende matentabels inhouden. Gewapend met deze informatie en een meetlint is het maten opmeten binnen een mum van tijd gedaan en koop je gegarandeerd kleding die perfect zal passen!

Overhemd maten opmeten

Wanneer je al in het bezit ben van een net overhemd, dan kun je altijd even spieken welke maat dat kledingstuk heeft. Vervolgens neem je die maten over voor een nieuw exemplaar. Helaas hanteren sommige fabrikanten en merken hun eigen pasvorm en matentabel. Om zeker te zijn dat jij een goede keuze maakt, moet je even de volgende afmetingen van je maten opmeten.

Boordmaat meten

Start bij de boordmaat. Je meet de ideale boordmaat door de omtrek van de onderkant van je nek op te meten. Dit is de plek waar de kraag van je hemd komt te zitten. Houd tijdens het meten van deze maat één vinger ertussen. Zo geef je jezelf net dat beetje ruimte waardoor je meer comfort ervaart tijdens het dragen van het overhemd.

Borstomvang meten

De volgende stap is om je borstomvang, ofwel chest, te meten. Hiervoor moet je het breedste punt van je borst opmeten. Hiervoor doe je het meetlint 1 centimeter onder je oksel en trek je het lint vervolgens rondom de borst. Meet de borstomvang tijdens een borstinademing (waarbij de borstkas iets groter is) om te voorkomen dat je straks een te strakke slimfit overhemd in huis hebt.

Taille meten

Hoewel je er misschien niet direct aan denkt, is de taille ook een belangrijk onderdeel van de pasvorm van een overhemd. Vergeet daarom niet om de tailleomvang te controleren van het nieuwe overhemd dat jij op het oog hebt. Je meet de omvang van je taille op de hoogte van je navel. Ook hierbij kun je voor de zekerheid de maat opmeten tijdens een middenrif inademing (waarbij de buik iets groter wordt). 

Mouwlengte meten

Ten slotte raadt GENTS je aan om even stil te staan bij de mouwlengte van je nieuwe overhemd. Er zijn namelijk vandaag de dag overhemden die een iets langere lengte hebben. De ideale mouwlengte meet je met gestrekte arm vanaf het punt waar je arm en schouder samenkomen tot aan je pols. 

Colbert maten opmeten

Wanneer je een nieuwe colbert gaat uitzoeken, dan is het ook handig om goed je maten te weten. Zo oogt een te grote colbert al gauw kinderlijk. Weet jij niet wat je colbert maten zijn? Dit kun je op dezelfde manier meten als voor een overhemd. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je er nog andere kleding onder draagt. Een te strakke colbert is dus niet handig.

Pantalon maat opmeten

Heb jij alleen maar jeans in de kast liggen en moet je op kantoor verschijnen in een pantalon? Of ben je lid geworden van een studentenvereniging en heb je een net pak nodig? Dan moet je weten welke maat pantalon je nodig hebt. Voor een pantalon heb je twee maten nodig: de bandwijdte en de binnenbeen lengte.

Bandwijdte meten

Deze maat spreekt redelijk voor zich: het is de maat waar je tot op heden al je broeken op uit hebt gezocht. Om deze maat te meten moet je het meetlint houden op de hoogte waar normaal een riem zit. Dit is namelijk de ideale bandwijdte van je lichaam voor een broek. 

Binnenbeenlengte meten

Voor een nette pantalon is vooral deze maat belangrijk. De pantalon moet namelijk niet te lang of te kort vallen. Natuurlijk kun je de broek achteraf laten innemen, maar het is altijd handig om er even op te letten tijdens het kopen van een nieuwe pantalon. Voor de binnenbeenlengte plaats je het meetlint als het ware in je kruis. Vanuit dat punt ga je naar beneden tot je iets boven je enkel zit. Dat is de perfecte lengte voor een pantalon.

De verschillende maattabellen

Het kan voorkomen dat je een lijst met verschillende soorten maten tegenkomt als je formele herenkleding koopt. Schrik dan niet: deze maten dienen je alleen te helpen om nog makkelijker een keuze te maken. Het enige addertje onder het gras is dat je dan wel moet weten waar en voor wie al die maten zijn. Hieronder hebben we de diverse maattabellen die je binnen onze webshop tegenkomt even kort toegelicht.

Confectiematen

Dit zijn de meest voorkomende maten en zijn dan ook geschikt voor iedereen, smal of breed. Je herkent deze maten aan het feit dat ze altijd worden weergeven in even getallen. De maten verspringen steeds met een getal van 2 per maat. Denk aan 44, 46, 48, en ga zo maar door tot maar liefst 62.

Lengtematen

Dit zijn maten specifiek voor de lange heren onder ons. Deze matten bevatten getallen die veel hoger liggen dan confectiematen of kwartmaten. Bovendien verspringt de maat per 4. Denk aan 90, 94, 98, 102 tot en met 118.

Kwartmaten

Dit zijn maten speciaal voor heren van kleinere statuut en een stevige bouw. De kwartmaten worden weergeven in oplopende getallen van 24 tot en met 31. Daarbij verspringt er per maat slechts 1 getal: 24, 25, 26 en ga zo maar door. 

Hulp nodig met je maten opmeten?

Wanneer je er zelf niet uitkomt welke maat goed bij je past, dan kun je altijd een GENTS winkel binnenlopen. Ons vriendelijke winkelpersoneel staat klaar om je te voorzien van stijladvies en tips. Vervolgens weet jij zeker dat je op en top verzorgd verschijnt op werk of bij de studentenvereniging!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE TRENDS, EVENTS EN SPECIALE AANBIEDINGEN