Smart casual dresscode: informeel en toch netjes naar kantoor

Smart casual dresscode: informeel en toch netjes naar kantoor

De smart casual dresscode: informeel en toch netjes naar kantoor

De vakantieperiode is bijna afgelopen en het normale werkleven begint weer. De deur uit op slippers en in een korte broek zit er dus helaas niet meer in. Maar wat trek je dan aan naar kantoor? De tijd dat je op kantoor wordt verwacht in driedelig pak is voorbij. Bij veel bedrijven is nu een informele, oftewel casual dresscode gebruikelijker. Hierbij past comfortabele kleding als spijkerbroeken, t-shirts en sneakers. Als je er toch wat netter wilt bijlopen, bijvoorbeeld omdat je regelmatig zakelijke afspraken hebt, dan kun je de smart casual dresscode hanteren. Op deze manier ben je een stuk gekleder dan met gewone casual kleding, zonder in te leveren op comfort. Wij vertellen je in deze blog wat smart casual betekent en hoe je het toepast in je kantooroutfit.

Wat is smart casual precies?

Smart casual is eigenlijk casual kleding, maar dan met een ‘smart’ randje. Smart staat hier voor netjes. Het uitgangspunt is dat je comfortabele kleding draagt, maar wel met een nette twist zodat je overal op bent voorbereid. Bij deze dresscode kun je items op een speelse manier combineren, zolang het geheel er verzorgd uitziet. Nette items als pantalons, overhemden en colberts zijn hierbij de basis.

Smart casual is de meest gebruikelijke dresscode in het bedrijfsleven, met name bij bedrijven met een informele werksfeer. Ook bij bruiloften en andere semi-formele gelegenheden geldt smart casual regelmatig als kledingvoorschrift. Smart casual is in veel situaties over het algemeen een veilige en stijlvolle kledingkeuze.

Smart casual voor heren

Smart casual staat voor simpele, alledaagse kleding, maar dan wel netjes en gekleed. Voor heren betekent smart casual een overhemd als basis. Daaroverheen gaat een colbert, mits het weer dat toelaat. Als het te warm is, mag je het colbert ook thuislaten. Je kunt een stropdas dragen, maar is bij deze dresscode vaak net iets te formeel.

Bij de dresscode smart casual passen meerdere soorten broeken. Je kunt voor relatief formeel gaan met een pantalon, maar je kunt ook kiezen voor een chino of zelfs een nette donkere spijkerbroek. Door je overhemd en colbert te combineren met een chino of spijkerbroek houd je je outfit casual.

Smart casual voor dames

Smart casual staat bij dames voor een verzorgde outfit, maar niet te overdressed. Denk aan een rok of pantalon met daarboven een nette trui of bloes. Ook een jurk of hippe jumpsuit in combinatie met een blazer of vestje past bij deze dresscode. Maak je outfit af met elegante accessoires, maar houd het wel subtiel. 

Dames kunnen bij de dresscode smart casual naast een pantalon ook kiezen voor een zwarte spijkerbroek. Zorg dan wel dat deze ongekreukt en zonder gaten is. Een denim jeans is niet geschikt voor een smart casual outfit. Zorg ook dat het geheel stijlvol blijft: een diepe inkijk, korte rok en spaghettibandjes passen niet bij deze dresscode.

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE TRENDS, EVENTS EN SPECIALE AANBIEDINGEN