Advies bij het thuiswerken in coronatijden

Advies bij het thuiswerken in coronatijden

Wanneer je thuis werkt is het heel verleidelijk om de teugels te laten vieren. Later opstaan, inloggen, werken in pyjama in plaats van in pak, uitgebreid ontbijten en om 10:00 eens echt iets doen. Bedenk je echter dat ook wanneer je thuis werkt, er professionaliteit van jou gevraagd wordt. De meest simpele vuistregel hierbij is: doe geen dingen die je op kantoor ook niet zou doen. Het klinkt misschien overbodig, maar deze 7 tips van GENTS helpen jou om thuis als een professional te werken.

1. Werk het liefst in een afsluitbare ruimte

De kans op afleiding wanneer je vanuit huis werkt is vrij groot. Helemaal als je huisdieren of kleine kinderen hebt, dan wordt jouw concentratie snel doorbroken. Om dit te voorkomen kun je het beste in een aparte kamer gaan zitten. Hierdoor is het voor iedereen in huis duidelijk dat je aan het werk bent. Als je de kamer kunt afsluiten, dan is dat helemaal goed. Wat hierin ook helpt is duidelijke communicatie naar jouw huisgenoten. Fysiek ben je uiteraard thuis, maar voor dingen die kunnen wachten tot na werktijd ben je eigenlijk niet beschikbaar. Wanneer je dit duidelijk communiceert, dan zullen jouw huisgenoten hier vervolgens ook rekening mee houden.

2. Kleed je professioneel aan

Deze regel heeft meerdere aspecten. Het proces van aankleden geeft psychologisch het sein dat je het thuis-zijn afsluit en de werkfase ingaat. Uiteraard kun je jouw kledingstijl wel iets aanpassen. Draag je op kantoor altijd een pak? Dan kun je thuis heel goed een chino met een mooi overhemd of (col)trui dragen. Dit is helemaal belangrijk als je afspraken nu online met video afhandelt. De uitspraak “dress to impress” bestaat immers niet voor niets. Je kunt tijdens een vergadering of videocall verbaal nog zo sterk zijn, wanneer je echter in een camping outfit of pyjama in beeld bent dan zullen jouw gesprekspartners je toch minder serieus nemen.

Heb je echter geen smart casual kleding? Dan is het een goed excuus om nu jouw kledingkast wat uit te breiden. Dat kan uiteraard altijd met GENTS! Zo hebben we momenteel voor iedereen die vanuit huis moet werken of thuis zit extra web only kortingen.

3. Let op wat je wanneer consumeert

Ook al ben je vanuit huis aan het werk, het domein waar jij zelf de baas bent, gelden er nog steeds etiquette waar je rekening mee moet houden. Zo steek je tijdens een meeting op werk geen sigaret op en doe je dit thuis dus ook niet. Daarnaast is een alcoholische drank nuttigen is echt not done, tenzij je natuurlijk middenin de vrijdagmiddagborrel zit. Verder is het met dit weer erg verleidelijk om in de tuin of op jouw balkon wat zonnestralen mee te pakken. Dat kan nog steeds, maar in jouw vrije tijd zou je dat zonnetje wellicht completeren met een alcoholische versnapering. Dat laatste kan dus alleen niet. Thuiswerken staat immers niet gelijk aan thuis zijn.

4. Probeer zoveel mogelijk ritme te houden

Sta je normaal gesproken om 07:00 op om naar jouw werk te gaan? Houd dit dan ook tijdens het thuiswerken aan. Dit zorgt ervoor dat je mentaal voorbereid bent op jouw werkdag. De tijd die je normaal gesproken kwijt bent om naar jouw werk te reizen, kun je gebruiken om een ochtendwandelingetje te maken. Zo pak je aan het begin van de dag al lekkere, frisse buitenlucht mee en start je jouw dag met een nieuwe mindset. Ook kun je het beste jouw normale werktijden aanhouden. Door alle maatregelen om het COVID-19 virus in bedwang te houden, zijn vrijwel alle activiteiten die regelmaat geven aan jouw leven geschrapt. De vaste dagen om naar de sportschool te gaan of andere hobby’s uit te voeren zijn voorlopig weg. Dus de tip van GENTS: houd dan in ieder geval nog regelmaat en houvast aan in jouw werktijden.

5. Zorg voor een professionele werkplek

Hoewel je aan de keukentafel misschien wel heerlijk zit, is uitgebreid tafelen anders dan om 8 uur werken. Hierbij is met name de houding van jouw lichaam een belangrijk aspect. Om vervelende pijntjes en stijfheid te voorkomen, is het van belang om een goede werkplek te creëren. Let daarom voor een goede werkhouding erop dat de hoek van jouw boven- en onderbenen op 90 graden is. Ga recht voor jouw beeldscherm zitten en zet deze niet te dichtbij of ver weg. Online kun je vinden wat een goede afstand is op basis van de grootte van jouw beeldscherm. Zorg er verder voor dat het beeldscherm ook op de juiste hoogte staat. Dit kun je eenvoudig aanpassen met bijvoorbeeld een stapel boeken of tijdschriften.

6. Blijf in beweging

Op kantoor loop je hoogstwaarschijnlijk meer dan nu je thuis bent. Over het algemeen zijn het toilet, koffiezetapparaat en printer thuis dichterbij dan op kantoor. Compenseer dit door om de zoveel tijd even wat rek- en strekoefeningen te doen. Overdrijf hierin niet: jezelf blesseren is niet zo handig in deze tijd. Daarnaast is regelmatig (maar niet te veel) wegkijken van jouw beeldscherm belangrijk. Hiermee geef je namelijk jouw ogen wat rust.

7. Start en eindig de dag met contact met collega’s

Doordat je thuis werkt is het contact met collega’s natuurlijk minder dan als iedereen gewoon op kantoor werkt. Buiten het sociale aspect kan het ook voor jouw productiviteit goed zijn om aan het begin en eind van de werkdag contact te houden met collega’s. In de ochtend kun je dan bespreken wat je die dag gaat doen via een videocall. Aan het einde van de dag bespreken jullie vervolgens of dat allemaal ook gelukt is. Dit zorgt voor een kleine stok achter de deur om ook thuis het nodig te doen.

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE TRENDS, EVENTS EN SPECIALE AANBIEDINGEN