5 regels voor de perfecte smoking

5 regels voor de perfecte smoking

Etiquette zijn er niet voor niets; ze vertellen je hoe je een bepaald kostuum juist wel of niet moet dragen. Helaas kunnen de regels van een formeel kostuum nog wel eens verwarrend zijn. Daarom behandelt GENTS vandaag beknopt 5 regels die jij moet weten. Dankzij deze regels trek jij gegarandeerd met de perfecte smoking aan. Dus heb jij een black tie event op de planning staan en heb je geen idee waar je moet beginnen? Lees dan snel deze 5 regels van GENTS voor de perfecte smoking!

Black tie, white tie, Tenue de Ville en Jacquet. Dat zijn maar een aantal voorbeelden van etiquette waarbij jij gekleed moet gaan volgens specifieke regels. Soms zijn deze stijlregels erg duidelijk, de andere keer weet je simpelweg niet wat nou precies van je verwacht wordt. Om je een handje op weg te helpen, legt GENTS met enige regelmaat diverse dresscodes uit. We hebben er zelfs een hele etiquette-pagina aan toegewijd. Toch merken we dat dit nog niet genoeg is. Het moet nog toegankelijker en behapbaarder. Daarom deelt GENTS vandaag 5 regels voor de perfecte smoking!

Waarom 5 regels voor de perfecte smoking?

Ten eerste is 5 een mooi getal voor een x aantal tips. Uiteraard is dat niet de enige reden. Ten tweede is het doel dat we kort en bondig toelichten wat je moet weten als je een smoking gaat dragen. Hoe meer regels het worden, hoe meer je het overzicht verliest. Daarom ontdek je in deze blog de 5 regels voor de perfecte smoking!

#1 Smoking op maat kopen of laten vermaken

In de formele herenmode is het belangrijk dat een kledingstuk perfect past. Daarom hebben we het regelmatig over “de perfecte pasvorm”. Wanneer een kostuum niet goed valt, dan bega je eigenlijk gelijk al een faux pas. Daarom is dit de eerste regel voor de perfecte smoking. Bij een smoking is het daarom belangrijk dat je deze op maat koopt. Is dat te duur voor jouw budget? Is een pak op maat simpelweg geen optie? Geen stress! Laat jouw smoking dan om z’n minst vermaken zodat het kostuum alsnog uitstekend valt. Dit is bijvoorbeeld mogelijk in een van de GENTS winkels

#2 Besteed aandacht aan het gebied rond de kraag

Ieder formeel kostuum heeft een paar iconische kenmerken. Dat zijn bepaalde elementen waardoor iedereen over de hele wereld gelijk herkent dat je zo’n kostuum draagt. Bij een smoking is het gebied rond de kraag erg belangrijk. Je moet namelijk wel een smoking overhemd dragen in combinatie met een stijlvolle zwarte strik. Daarnaast maak je de keuze of je voor traditioneel gaat met een shawlkraag of wat moderner gaat met een puntraag. Zorg er in ieder geval voor dat dit gebied er netjes en verzorgd uitziet. Dan draag je al gauw de perfecte smoking!

#3 De vlinderdas zelf strikken

Een smoking is niet compleet zonder de eerder genoemde vlinderdas. Het probleem hiervan? Ga je de das zelf strikken of koop je een reeds gestrikte variant. Natuurlijk kan je een kant-en-klare strik kopen, maar om eerlijk te zijn wordt dit niet altijd gewaardeerd. Weet je zeker dat er een paar puristen rondlopen op het feest? Neem dan de tijd om jouw zwarte vlinderdas zelf te strikken. Dan weet je zeker dat je de perfecte smoking hebt aangetrokken.

Tip van GENTS: YouTube staat vol uitstekende tutorials. Plan even een avondje of een zondag in om deze filmpjes te bekijken terwijl je mee oefent met strikken. Dan heb je het strikken van een vlinderdas binnen een mum van tijd onder de knie!

#4 De pijpen van de smoking pantalon

Dit is in de meeste gevallen een kwestie van smaak. Het is namelijk erg traditioneel om de broekspijp klassiek te laten vallen met een knik op de schoen. Tegenwoordig mag je hier wat vrijer in zijn. Zo kun je bijvoorbeeld de smoking pantalon op maat laten maken zodat hij stijlvol valt als een sigarettenpijp. Wat je ook doet, zorg er in ieder geval voor dat jouw broekspijpen een enkele galon aan de zijkant hebben. Dan weet je namelijk zeker dat je de juiste pantalon aan hebt getrokken en draag je vanzelf al de perfecte smoking!

#5 Het belang van de juiste schoenen

Een belangrijk detail van de smoking? De meeste mensen dan gelijk aan de optionele witte pochet. Maar dat is echter niet wat wij bedoelen. GENTS weet namelijk als geen ander dat je bij een smoking niet zomaar een paar zwarte schoenen aan mag trekken. Nee, het is de bedoeling dat je zwarte lakschoenen aantrekt. Hier is simpelweg geen discussie over mogelijk. Dus vergeet niet om nog een paar zwarte lakschoenen te scoren als je deze niet in de kast hebt staan!

 

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE TRENDS, EVENTS EN SPECIALE AANBIEDINGEN