Wereldmilieudag: 4 tips voor duurzame kleding
Wereldmilieudag: 4 tips voor duurzame kleding
Op 5 juni is het wereldmilieudag: een dag die jaarlijks wordt georganiseerd met als doel om mensen bewuster te maken van het milieu. Een thema dat centraal staat bij wereldmilieudag is duurzaamheid. Vroeger was duurzame kleding nog vanzelfsprekend en deed je jarenlang met één spijkerbroek. Tegenwoordig veranderen trends om de haverklap, waardoor mensen steeds weer nieuwe items willen. Om aan die vraag te voldoen wordt er ontzettend veel kleding geproduceerd, het liefst zo snel en goedkoop mogelijk. Dit gaat uiteraard ten koste van ons milieu. Niet zo gek dus dat veel mensen duurzaamheid steeds belangrijker vinden. Het kan echter best een uitdaging zijn om modieuze én duurzame kleding te kopen. Daarom hebben wij, speciaal voor wereldmilieudag, 4 tips voor duurzame kleding op een rijtje gezet. Lees gauw verder!
Kies tijdloze items
In plaats van klakkeloos de laatste trends te volgen, is slim om goed na te denken over welke items je wilt aanschaffen voordat je ze koopt. Het is veel duurzamer om te kiezen voor tijdloze items die meerdere seizoenen meegaan. Voorbeelden hiervan zijn effen overhemden in neutrale kleuren zoals wit of lichtblauw. Kijk ook naar de kwaliteit van de items: hoe hoger de kwaliteit van de stoffen en het naaiwerk, hoe langer je met het kledingstuk doet. En jawel, hoe langer het meegaat, hoe minder negatieve impact op het milieu! Wil je toch de laatste mode volgen? Combineer dan tijdloze items met statement items en accessoires.
Ga voor natuurlijke materialen
Synthetische materialen zoals fleece en polyester zijn niet duurzaam: ze worden gemaakt van aardolie, een fossiele grondstof. Bovendien komen door het wassen van deze materialen microplastics vrij, wat schadelijk is voor het milieu. Duurzamere keuzes zijn natuurlijke materialen zoals katoen, linnen en bamboe. Deze materialen zijn, in tegenstelling tot synthetische materialen, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar. Wel worden deze materialen nog bewerkt om er kleding van te maken, en komt bij de productie van natuurlijke materialen een hoop water kijken. 100% duurzame kleding kopen is dus erg lastig, maar natuurlijk materiaal blijft hoe dan ook een duurzamere keuze dan synthetisch materiaal.
Repareren in plaats van weggooien
Is een item stuk? In plaats van het kledingstuk weg te gooien is repareren veel duurzamer. Een spijkerbroek met een gat erin kan, als je een beetje creatief bent, nog prima mee voor een volgende ronde. Bijvoorbeeld door zelf patches erop te naaien. Duurzaam en ook nog eens exclusief, want niemand loopt in hetzelfde kledingstuk als jij. Ben je iets minder creatief aangelegd? Dan kun je jouw kapotte kledingstukken natuurlijk ook naar de kleermaker brengen. Iets laten repareren kost veel minder dan het nieuw kopen, en een hersteld kledingstuk kan vervolgens weer jaren mee!
Kleding weggeven of verkopen
Deze tip sluit aan op de vorige: Draag je een kledingstuk niet meer? Gooi het niet zomaar weg, want misschien maak je een ander er nog blij mee! Verkoop kledingstukken waar je op bent uitgekeken bijvoorbeeld online, geef ze weg of organiseer een kledingruil met vrienden. Items die je niet meer draagt kun je ook in een kledingcontainer gooien. Ze worden vervolgens hergebruikt of gerecycled tot bijvoorbeeld isolatiemateriaal of nieuwe garen. Zo help je het milieu én ben jij van je oude spullen af: win-win!
- Tags: Tips & Advies