Alles wat je moet weten over loafers

Alles wat je moet weten over loafers

Met deze warme temperaturen zijn we geneigd om ons wat luchtiger en zomers te kleden. Helaas zijn korte broeken en slippers doorgaans niet geaccepteerd op de werkvloer. Wees echter niet getreurd! Er is een schoeisel waarmee jij stijlvol op kantoor verschijnt en moeiteloos de dag doorkomt. GENTS heeft het natuurlijk over de loafer. Ontdek hier alles wat jij moet weten over loafers!

Het cliché gaat dat dames voor elk seizoen en ieder type weer wel een apart paar schoenen in de kast heeft staan. Over het algemeen hebben heren wat minder keuze wat ze aan kunnen trekken. Gelukkig is er weldegelijk een optie beschikbaar voor erg zomers, warm weer zoals dat van de afgelopen week: de loafers. Deze stijlvolle schoenen zijn in verschillende variaties verkrijgbaar. Bovendien zijn loafers voor zowel chique als casual outfits uitermate geschikt. Ben jij benieuwd waarom loafers nou zo’n goede investering zijn voor deze zomer? GENTS legt het je uit!

Elegante instappers

De loafer is een schoen met een redelijk lage instap. Hierdoor kan je er makkelijk in glippen en wordt deze schoen ook wel een “instapper” genoemd. Naast het gemak om de schoen aan te trekken staat dit schoeisel tevens bekend om zijn bijzondere stijl. De instapper is namelijk informeel in vergelijking met een veterschoen of lakschoen. Tegelijkertijd is dit type schoen formeel in verhouding tot een sneaker of slipper. Dat gecombineerd met het feit dat deze schoenen niet zo warm zijn als veterschoenen maakt instappers uitermate geschikt om te dragen naar kantoor als de temperaturen stijgen tot boven de 25 graden. Wanneer jij een paar elegante instappers draagt, dan zal je geen commentaar te horen krijgen!

Specificaties van loafers

Instappers zijn over het algemeen klassieke schoenen. In 1847 werden de eerste instappers gedragen. Tegenwoordig zijn er echter allerlei moderne varianten verkrijgbaar. Weet je niet waar je een echte loafer aan herkent? GENTS schiet je graag te hulp. Wij hebben de specificaties van instappers voor jou op een rijtje gezet:

  1. Een instapper is altijd een lage schoen. Dat wil zeggen dat de enkel bloot is en de schoen niet te strak om jouw voet zit.
  2. Een authentieke loafer heeft geen veters. Het is immers een slip-on shoe.
  3. Doorgaans hebben instappers een hak, weliswaar met een laag profiel. Alleen de mocassins zijn hierop een uitzondering.
  4. De zool van de schoen is altijd los van de bovenkant. 

Verschillende typen instappers

Uiteraard zijn er een aantal instappers te koop die een kenmerkend uiterlijk hebben. Er zijn met andere woorden verschillende typen loafers op de markt. Termen zoals penny, kilt en tassel vliegen je om de oren. Maar waar staat dat allemaal voor? Het geeft aan welk karakteristieke eigenschappen de loafers hebben. Om je een beetje de weg te wijzen in de wereld van de loafers, behandelt GENTS de 5 bekendste typen instappers.

  1. De klassieke loafer; de penny

Wanneer we spreken over de klassieke instapper, dan wordt de penny instapper bedoeld. Dit type schoeisel herken je aan de iconische leren band die dwars over de wreef loopt. De instapper heeft zijn naam aan deze band te danken. In die band is namelijk een opening gemaakt waar je een kleine penny (een muntje) in kan leggen. Deze instapper stamt uit de jaren ‘50 en wordt daarom dus ook vaak “de klassieke instapper” genoemd. Je draagt deze instappers het beste als aanvulling op een nette outfit, omdat het redelijk formele schoenen zijn.

2. De kilt loafer

Een andere bekende instapper is de kilt. Deze schoenen zijn in feite een ode aan de traditionele klederdracht na Schotland. Je herkent deze instappers aan de sierlijke kwasten op de wreef. Hierdoor lijkt deze variant wel erg op de tassel loafer. Het verschil zit echter in de markante versiering die tevens te vinden is op de wreef van de kilt instapper. Daar zie je een patroon dat doet denken aan de Schotse kilt, vandaar ook de naam. Doorgaans worden deze instappers gedragen bij diverse evenementen. 

3.De tassel loafer

Zoals eerdergenoemd lijkt dit type instapper erg op de kilt variant. Bij deze instappers zie je namelijk een decoratieve kwast, oftewel een tassel, op de wreef. Daar heeft logischerwijs dit type instapper zijn naam ook aan te danken. Doorgaans vind je deze instappers alleen gemaakt van suède. Al worden er tegenwoordig ook schoenen met dit herkenbare ontwerp gemaakt van leer. Deze instappers zijn wat minder formeel dan de penny-variant waardoor je ze uitstekend kunt dragen bij gelegenheden met een casual of semi-chique dresscode.

4. De Gucci loafer; de snaffle instapper

Toen de grote modehuizen merkten dat de instappers steeds populairder werden, besloten zij hun eigen variant op de markt te brengen. Elk modehuis kwam met een ontwerp. Uiteindelijk is er eentje echt doorgebroken: de snaffle loafer. Deze term wordt echter minder vaak gebruikt. We spreken eerder over de Gucci instappers, omdat de Italiaanse designer dit ontwerp had gemaakt. De Gucci instapper is te herkennen aan de gouden koperband die over de wreef loopt. Wanneer je de band ziet, dan doet het je denken aan een soort gesp. Je trekt deze instappers aan onder een stijlvolle jeans of bij een pak met een redelijk casual uitstraling.

5. De driving loafer

Ten slotte wil GENTS nog even de driving loafers benoemen. Deze variant van de instapper heeft namelijk een bijzondere ontstaansgeschiedenis: de schoen is ontworpen zodat het besturen van dure auto’s makkelijker is. De bestuurder hoeft dankzij deze stijlvolle loafers geen faux-pas (schoenen dragen die niet bij de rest van de outfit passen) te begaan. Op de zool van deze loafer vind je een opmerkelijk profiel met het doel om meer grip te creëren op de pedalen tijdens het rijden. Naast de iconische zool herken je de driving loafers ook aan de strik die horizontaal rondloopt. Op de wreef heeft deze strik de vorm van een leren band. Wanneer je een handige instapper zoekt voor de zomer of in het algemeen, dan is deze loafer echt een aanrader! Dankzij het ontwerp zijn deze loafers erg toegankelijk en kan je ze gemakkelijk dragen gedurende de dag. 

Een stijlvolle, luchtige outfit voor kantoor

Dus heb jij met deze tropische temperaturen geen zin om te zweten op kantoor? Wees dan slim en trek luchtige kleding aan die tevens stijlvol is. GENTS adviseert je om loafers te combineren met een chino en poloshirt. Heb je dit niet in huis? Trek dan je netste jeans aan en daarop een overhemd gemaakt van materiaal dat ademt. Daarnaast zijn overhemden met korte mouwen ook geaccepteerd als het zo warm is als vandaag. Wat je ook aantrekt naar kantoor of op de werkvloer, met een paar nette loafers weet je zeker dat jouw voeten het niet te warm krijgen.

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE TRENDS, EVENTS EN SPECIALE AANBIEDINGEN